Hajtóvadászat a pedofilok után Ausztráliában

Vágólapra másolva!
A gyerekek szexuális zaklatását vizsgáló bizottságot alakítottak Ausztráliában. A miniszterelnök szerint akár 5 ezer esetre is fény derülhet az elmúlt évtizedekből.
Vágólapra másolva!

Egész Ausztráliát átfogó nyomozást indítottak a hatóságok, céljuk az ausztrál gyerekeken történt szexuális zaklatások felderítése - közölte kedden a brit BBC. A nyomozást indító Julia Gillard miniszterelnök szerint több mint ötezer bizonyított esetre számítanak az elmúlt évtizedekből.

A nyomozás vizsgálni fogja az iskolákban, egyházakban történt zaklatásokat is. Julia Gillard szerint a nyomozás irányítására létrejött bizottság "nagyon kellemetlen igazságokat fog feltárni", azonban erre nem kell számítani 2015 előtt.

A hatóságok szerint legalább két évre van szükségük a nyomozásra, miután rengeteg esetet fognak vizsgálni, és sokan fognak tanúskodni. A nyomozás elindítására még novemberben tett ígéretet Julia Gillard, miután a rendőrség és jogvédők is arról számoltak be, hogy több pedofilesetet eltusolt a katolikus egyház Ausztráliában.

Julia Gillard március végén azoktól az egyedülálló ausztrál anyáktól kért bocsánatot, akiktől elszakították a gyerekeiket az ötvenes évek és a hetvenes évek között, hogy a csecsemőket családoknál helyezhessék el. A becslések szerint 225 ezer gyereket szakítottak el erőszakkal az anyjától abban az időben Ausztráliában.