Észak-Korea blokád alá vonta Keszongot

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy Észak-Korea bezárja a különleges ipari központot Keszongban. Az északi területen lévő komplexumban 123 dél-koreai cég tevékenykedik, az ott dolgozókat kiutasították.
Vágólapra másolva!

Blokád alá vonta a két Korea határán lévő, közösen létrehozott keszongi különleges gazdasági övezetet Észak-Korea - közölte szerdán hajnalban Szöulban a dél-koreai újraegyesítési minisztérium. Erre nem sokkal az után került sor, hogy Phenjan bejelentette, hogy újjáépíti és újraindítja atomlétesítményeit.

A minisztérium képviselője beszámolt arról, hogy dél-koreaiak nem léphettek be a keszongi ipari komplexumba, ugyanakkor az ott tartózkodó dél-koreaiak nem hagyhatták el. Szerdára virradó éjjel több mint 860 dél-koreai volt az övezetben, és csaknem 180 várakozott a határon a belépésre. Nem sokkal később Phenjan azt közölte, hogy a komplexumban tartózkodó dél-koreaiak elhagyhatják az övezetet, de a belépés nem engedélyezett. Előzőleg a szöuli hatóságok leszögezték: a dél-koreai alkalmazottak biztonságának garantálását kulcsfontosságúnak tekintik.

Az újraegyesítési minisztérium egyelőre semmilyen információt nem kapott arra vonatkozóan, hogy ideiglenes intézkedésről van-e szó. Nem tartják kizártnak azt sem, hogy Phenjan bezárja a különleges ipari komplexumot.

A keszongi gazdasági övezet - amelyet a két Korea a 2000-es évek elején közösen hozott létre - észak-koreai területen fekszik. Az ipari komplexumban 123 dél-koreai cég tevékenykedik, és csaknem 50 ezer észak-koreai alkalmazottat foglalkoztatnak. Értesülések szerint a különleges gazdasági övezet működésével Észak-Korea évente mintegy kétmilliárd dolláros bevételre tesz szert, ami kulcsfontosságú a súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő ország számára.

2010 májusában a mostanihoz hasonló feszültség jellemezte a két Korea kapcsolatait. Észak-Koreában akkor még a 2011 decemberében meghalt Kim Dzsong Il, a mostani vezető, Kim Dzsong Un apja volt hatalmon. Phenjan akkoriban szintén hasonló lépéseket tett, így a többi között kiutasította a keszongi ipari komplexumban dolgozó dél-koreai személyzetet.