Észak-Korea újraindítja az egyik atomreaktorát

Vágólapra másolva!
Újraindul Észak-Koreában a jongbjoni atomerőmű, ahol a hadászati célok kiszolgálása mellett áramot is fognak termelni.
Vágólapra másolva!

Újraindul a 2007-ben leállított jongbjoni atomerőmű Észak-Koreában - írja a Wall Street Journal kedden. Észak-Korea az erőművet elektromos áram termelésére és hadászati célokra fogja használni a bejelentés szerint.

Az észak-koreai bejelentés szerint az ország atomprogramja mostantól nem számít tárgyalási kérdésnek, és haladéktalanul újraindul, miután az Egyesült Államok és más országok fenyegetést jelentenek az ország számára. A jongbjoni erőművet 2007-ben állították le egy nemzetközi nukleáris leszerelés részeként. Az erőmű azért is fontos Észak-Korea számára, mert az országot áramhiány sújtja.

Az észak-koreai vezető hangsúlyozta, hogy az ország nukleáris ereje a háborúval szembeni megbízható elrettentés eszköze, és biztosítékot jelent Észak-Korea szuverenitásának a megvédésére.

A Reuters hírügynökség megítélése szerint Kim Dzsong Un beszéde azt jelzi, hogy a figyelem a biztonságról a gazdasági fejlődés érdekei felé mozdult el. A kommunista ország vezetője azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy Észak-Koreát fegyverkezési versenyre igyekszik kényszeríteni, ennek célja pedig az, hogy akadályozza az ország gazdasági helyzetének javítását.