Választások helyett Putyin jelöltjei jöhetnek

Vágólapra másolva!
Változtat az orosz régiók kormányzóinak választási rendszerén Vlagyimir Putyin: az eddigi klasszikus közvetlen szavazás helyett a  törvényhozás az ő három jelöltje közül választhatja ki a helyi vezetőt, ha a helyi parlament úgy dönt, hogy él ezzel a jogával.
Vágólapra másolva!

Putyin újból átverte az orosz törvényhozáson azt a saját hatalmát növelő törvényt, amelyet a tiltakozások hatására egyszer már visszavont - közölte a Reuters. A kedden aláírt jogszabály szerint az ország 83 régiója dönthet úgy, hogy nem közvetlen voksolással választ kormányzót, hanem ezt a döntést gyakorlatilag átadja Putyinnak, és az orosz elnök által megnevezett három jelölt közül nevezi meg saját vezetőjét.

Putyin érvelése szerint erre azért van szükség, hogy az etnikailag vegyes területeken, mint például a muszlim tartományokkal is rendelkező Észak-Kaukázusban is megvédhessék a kisebbségek jogait. A Kreml ugyanis attól tart, hogy a közvetlen választás az ilyen régiókban zavargásokhoz vezethet, vagy olyan jelöltek neve merülhet fel, akiknek a lojalitása megkérdőjelezhető.

A döntés bírálói, például Borisz Nyemcov ellenzéki vezető szerint azonban az új szabály a demokrácia gyengítése, ami a kormányzó Egyesült Oroszország Pártnak kedvez. Ez jóval kevéssé népszerű, mint Putyin, és a parlamenti többsége jelentősen visszaesett a 2011. decemberi választásokon. Az ellenzék attól tart, a szabályt arra használja majd a kormánytöbbség, hogy az ellenzéki jelölteket háttérbe szorítsa.

Putyin 2004-ben egyszer már megszüntette a régiós kormányzók közvetlen választását, tavaly azonban a kormányzati intézkedések elleni tiltakozáshullám hatására újra visszahozta a régi, közvetlen választási gyakorlatot. Nyemcov szerint az csak elterelés volt, most, a tiltakozások enyhülésével Putyin mindent visszaállít.