Japán örülne Caroline Kennedynek

Vágólapra másolva!
A néhai Kennedy elnök népszerű volt a japánok körében, ezért örömmel vennék, ha a lánya, Caroline Kennedy lenne a tokiói nagykövet a japán kabinetfőnök szerint.
Vágólapra másolva!

A japán kormány pozitívan reagált kedden azon amerikai sajtóértesülésekre, amelyek szerint az Egyesült Államok tokiói nagykövetévé nevezhetik ki a néhai Kennedy elnök lányát, Caroline Kennedyt. Szuga Josihide kabinetfőtitkár keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Caroline Kennedy kinevezése nagy esemény lenne Japán számára, és javítaná a két ország kapcsolatát.

"A néhai Kennedy elnök ismert és kedvelt személy volt a japánok szemében. (A kinevezés) nagy hír lenne, és mélyítené a japán emberek barátságát az Egyesült Államokkal" - közölte. Szuga ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a japán kormány hivatalos csatornákon keresztül nem kapott tájékoztatást a kinevezésről, így a sajtóértesülések valóságtartalmát nem tudta kommentálni.

A Demokrata Párthoz közeli forrásokra hivatkozva a CNN hírtelevízió arról számolt be, hogy Caroline Kennedy "átvilágítása" folyamatban van, míg a The Washington Post szerint a kinevezés "nagy izgalomba hozná a japánokat, akik szeretik, ha az amerikai nagykövetek szupersztárok".

Az 55 éves nő nagyköveti kinevezése már korábban felmerült, mivel az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy elnök lánya 2008 eleje óta Barack Obama elnök egyik főbb támogatója a Demokrata Pártban.

Ugyanakkor sajtóértesülések szerint japán és amerikai diplomáciai körökben kételyek is felmerültek a politikai tapasztalatok híján lévő Kennedy kinevezésével kapcsolatban, különösen a poszttal járó feladat összetettsége miatt. Az Egyesült Államok számára a közelmúltban ugyanis komoly fejtörést okozott, hogy a legfőbb ázsiai szövetségesének számító Japán területi vitákba keveredett Kínával és Dél-Koreával, miközben Észak-Korea folyamatosan provokálja a régiót és Washingtont.