Felpaprikázva került elő a Tóásó-ügy eltűnt ügyésze

Tóásó Előd magyar-román állampolgár (k) ül a tárgyalóteremben, ahol perének újabb elnapolásáról döntött a bíróság a bolíviai fővárosban, La Pazban 2012. október 1-jén
Vágólapra másolva!
A kínos hangfelvételt összevágták az ellene összeesküvők - állította a bolíviai főügyész előtt Marcelo Soza, a Rózsa-Flores-ügy vezető ügyésze. A hangfelvételen arról beszél, hogy az ügyben manipulálták a bizonyítékokat. Amikor előkerült a felvétel, az ügyész lemondott, majd hetekre eltűnt.
Vágólapra másolva!

Mindenki összeesküdött ellene - lényegében ezzel magyarázkodott a meghallgatásán Marcelo Soza, a bolíviai terroristaügy ügyésze. A kezdetektől fogva Marcelo Soza irányította a vád szerint Evo Morales államfő meggyilkolására és az ország felosztására irányuló összeesküvés vizsgálatát.

Mint hétfőn megírtuk, Sozát egy nyilvánosságra került hangfelvétel miatt várta meghallgatásra a főügyész. A hangfelvételen a terroristaügyről van szó, amely miatt meghalt többek között Rózsa-Flores Eduardo és Magyarosi Árpád, és amely miatt negyedik éve ül börtönben Tóásó Előd. E szerint a 2009-es Santa Cruz-i szállodai rajtaütés után a rendőrök csempészték be a bizonyítékként szolgáló fegyvereket a szobákba. A huszonnégy perces felvételen az ügyész a jelenlegi alelnök testvérének a nevét is említi - Raúl García Linera lehetett az egész szervezője. "Raúl le fog bukni. Le fogja húzni az alelnököt, és belebukik" - mondta Sosa a felvételen, majd így folytatja: "Azt mondta a minisztérium embere, hogy vigyázni kell, mert ha megdől a terroristaügy, Evo (Evo Morales államelnök) megbukik. A miniszterek és a tanácsadók elhallgatják a valóságot a zsarolási ügyben, így nem is tudja, mi folyik valójában. A miniszter tudja, hogy a Clavijo tette be bizonyítéknak a fegyvereket Rózsa szobájába, én minden adatot átadtam neki erről."

Forrás: AFP/Aizar Raldes
Marcelo Soza ügyész Evo Morales bolíviai elnök balján

Soza megjelenését nagy izgalom övezte Bolíviában, ugyanis azok után, hogy több éven át volt a terroristaügyben a vád arca, az ügyész két hete lemondott a tisztségéről arra hivatkozva, hogy a családját megfenyegették, és fél, hogy elrabolják a lányát. Azóta pedig senki nem látta, még a saját ügyvédje sem tudta, hogy hol lehet.

Hétfőn mégis elment a meghallgatására, és Genaro Quenta főügyész előtt azt mondta, a hangfelvétel - amelyet Carmen Eva Gonzales ellenzéki képviselő hozott nyilvánosságra - egyszerű montázs, ő maga pedig egy összeesküvés áldozatává vált. Azt nem vitatta, hogy valóban az ő hangját lehet hallani a felvételen, de azt mondta, nem bizonyít semmit, hiszen egy csalás az egész.

Egy héttel korábban brazil szakértők vizsgálták meg a hangfelvételt, és arra jutottak, hogy azon valóban Soza hangja hallható, és a felvétel eredeti, nem manipulált - emlékeztetett a La Razón bolíviai lap kedden.

Hogy a Soza körül dagadó botrány mennyiben befolyásolhatja Tóásó Előd és a többi vádlott perét, arról itt olvashat részletesebben.