Bölcsek tanácsa keresi az olasz kormányt

Vágólapra másolva!
Giorgio Napolitano államfő nyolc-tíz napot adott az általa kiválasztott "bölcseknek" az olasz belpolitikai patthelyzet megoldására, ami azt jelenti, hogy valójában az április közepén megválasztandó új köztársasági elnökre hárul majd a kormányalakítás feladata.
Vágólapra másolva!

A Napolitano által kinevezett "bölcsek" kedden kezdték meg munkájukat. A tíz tekintélyes jogász és politikus nem nyilatkozott a sajtónak az államfővel tartott első találkozóról.

Helyettük az elnöki palota bocsátott ki közleményt, amely szerint 8-10 napot kaptak, hogy elvégezzék az államfő által szombaton rájuk bízott feladatot.

"Nem fognak megoldást felmutatni, de kijelölik a sürgős teendőket" - fogalmazott a közlemény hangsúlyozva, hogy a "bölcsek" felkérése nem jelenti a parlament megkerülését, hanem "kísérlet a kormányalakításhoz szükséges politikai megállapodás elősegítésére".

Napolitano ezzel egy időben bocsánatot is kért, jogosnak nevezve az őt érő kritikákat azért, hogy a "bölcsek" közé egy nő sem került be.

Az olasz sajtó hangsúlyozza, hogy az időhatár éppen az új köztársasági elnök megválasztásával esik egybe. Az új római parlament április 15-én kezdi meg a szavazást Napolitano utódjáról, aki egy hónappal később kezdheti meg munkáját. Mandátuma utolsó heteiben a távozó Napolitano már utódjára hagyja a kormányalakítás nehéz feladatát.

Napolitanónak ezzel a lépésével a kormányalakításról az új államfő megválasztására helyeződött át a figyelem. A Corriere della Sera című napilap értesülései szerint a balközép Demokrata Párt (PD) Romano Prodi volt kétszeres kormányfőt jelöli. Prodira a Silvio Berlusconi vezette Szabadság Népe (PdL) már többször nemet mondott. A PD sajtótájékoztatót hívott össze, a PdL Berlusconi Milánóhoz közeli villájában, Arcoréban tanácskozik.

A Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) továbbra is magának követeli a kormányalakítás jogát, mondván, hogy ő került ki legerősebbként a februári választásokból.

Február végén hiába jutott kényelmes többséghez a baloldal az alsóházban az olasz választásokon, a felsőházban még a potenciális koalíciós partner mandátumaival együtt sem érik el a helyek felét.