Halálbüntetés vár a Batman-vetítésen lövöldöző férfira

Vágólapra másolva!
Az ügyészség halálbüntetés kiszabását szeretné a coloradói Batman-premieren lövöldöző férfi ügyében. James Holmes a nyáron 12 embert megölt és 58-at megsebesített egy coloradói moziban.
Vágólapra másolva!

Halálbüntetés kiszabását kívánja elérni az ügyészség annak a támadónak az ügyében, akit azzal vádolnak, hogy Denver Aurora nevű elővárosában egy mozi nézőire lövöldözve 12 embert megölt, további 58-at pedig megsebesített tavaly július 20-án. A vád hétfőn ismertette álláspontját a Denver Centennial elővárosában megtartott bírósági meghallgatáson. Az ügyészség a múlt héten elutasította a védelem vádalkuindítványát, amelynek értelmében a halálbüntetés elkerülése fejében védencük, James Holmes bűnösnek vallotta volna magát.

Az ügyészek szerint a védelem indítványa nem tartalmazott új elemet, ezért nem volt érvényes vádalkujavaslat. A vád ugyanakkor nem zárkózott el az elől, hogy még a tárgyalás kezdete előtt kiegyezzen a védelemmel. Az ügyvédek a várakozás szerint azt fogják kérni, hogy Holmest beszámíthatatlanság miatt nyilvánítsák ártatlannak. Ebben az esetben a vádlott - a Coloradói Egyetem volt ideggyógyász doktorandusza - kénytelen lesz alávetni magát egy hivatalos elmeorvosi vizsgálatnak. A védelem eddig azért nem élt ezzel a lehetőséggel, mert a vád csak most helyezte kilátásba, hogy halálbüntetés kiszabását kezdeményezi. Az ügy tárgyalása a tervek szerint augusztus 5-én kezdődik.

A július 20-i lövöldözés hivatkozási alapul szolgált a coloradói törvényhozásnak ahhoz, hogy márciusban megszigorítsa a fegyvertartásra vonatkozó előírásokat, beleértve a nagy tárolókapacitású lőszertárak tilalmát. Barack Obama amerikai elnök, aki a fegyvertartás szövetségi szintű megszigorítása mellett kampányol, szerdán a tervek szerint látogatást tesz Denverben.