Fejpénzt fizetnek az újságírókért Szíriában

Vágólapra másolva!
Egy kuvaiti üzletember 100 ezer eurónak megfelelő fejpénzt ajánlott azoknak, akik Szíriában foglyul ejtik az al-Dzsazíra vagy az al-Arabíja arab hírtelevízió bármelyik tudósítóját.
Vágólapra másolva!

A Bassár el-Aszad elnök rendszerét nyíltan támogató üzletember felhívása a damaszkuszi állami televízióban hangzott el vasárnap este. A kuvaiti vállalkozó a két tévéállomás tudósítóit uszítással vádolta, és azzal, hogy felelősek a két éve tartó vérontásért.

A dpa német hírügynökség beszámolójából kitűnt, hogy a szíriai polgárháború napról napra veszélyesebb az újságírók számára. Erre utal, hogy a hét végén orvlövészek életveszélyesen megsebesítették az ARD német közszolgálati televízió Aleppóban tartózkodó veterán tudósítóját. A legfrissebb hírek szerint Jörg Ambrustert jelenleg egy török kórházban ápolják, állapota stabil.

Az ARD stábja a múlt hét eleje óta az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg által ellenőrzött területen forgatott. Az orvlövészek támadása pénteken érte őket. A tudósítón szombaton életmentő műtétet hajtottak végre, majd Törökországba szállították.