Amerika vadászgépeket küldött Dél-Koreába

Vágólapra másolva!
A Koreai-félszigeten kialakult rendkívül feszült helyzet miatt az Egyesült Államok vadászgépeket küldött Dél-Koreába. Nem közölték, hogy hány gépet irányítottak át, de az kiderült, hogy F-22-es típusú Raptor gépekről van szó, amelyek radaron nem követhetők.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadsereg egy magas rangú tisztségviselője jelentette be helyi idő szerint vasárnap este Washingtonban, hogy az Egyesült Államok vadászépeket küld Dél-Koreába. A bejelentés szerint F-22-es típusú Raptor gépekről van szó, amelyek radaron nem követhetők.

A gépek - amelyek eddig a Japánban lévő kadenai támaszponton állomásoztak - részt vesznek az Egyesült Államok és Dél-Korea jelenleg zajló nagyszabású hadgyakorlatán. A hadsereg képviselője nem közölte, hogy hány gépet irányítottak át Dél-Koreába.

Észak-Korea szombaton jelentette be, hogy kihirdette a hadiállapotot Dél-Koreával szemben. A Yonhap dél-koreai hírügynökség egy Phenjanban kiadott nyilatkozatra hivatkozva idézte a nyilvánosságra hozott "különleges közleményt", amely szerint a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság a két Koreát érintő minden ügyet a háborús időszakra kidolgozott szabályoknak megfelelő módon fog kezelni.

A phenjani hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a múlt hét közepén az észak-koreai vezetés jóváhagyta az amerikai és dél-koreai célpontokra mérendő csapások terveit.

Washingtoni közlés szerint a Dél-Koreába küldött vadászgépek az osani légi támaszponton állomásoznak majd. Az idézett tisztségviselő ugyanakkor annak a nézetnek adott hangot, hogy Észak-Korea fenyegetéseivel, illetve provokációival semmit nem ér el, azok csak az ország még erőteljesebb elszigetelődéséhez vezetnek.

A koreai konfliktusról itt olvashatja cikkeinket.