Kicsordult a tömeg a Vatikánból

Vágólapra másolva!
A hívőkkel teljesen megtelt Szent Péter téren mutatta be Ferenc pápa a húsvét vasárnapi szentmisét. Elődeivel ellentétben a pápa csak olaszul beszélt, és a békéért fohászkodott.
Vágólapra másolva!

Az új pápa első húsvétvasárnapi miséje előtt már órákkal elözönlötte a tömeg a teret és a Vatikán környékét is. A vatikáni szóvivő közel 250 ezer emberről beszélt az újságíróknak. Az egyházfő a szombati virrasztás után személyesen mutatta be az ünnepi misét is. Ferenc pápa és a bíborosok a bazilikából vonultak ki a térre. A pápa egyszerű fehér ruhát viselt, és nem mondott homíliát, azaz szentírás-magyarázatot. A mise után egy nyitott autóban körbejárta a teret. A Szent Péter-bazilika előtt felállított szabadtéri oltárt és az egész teret mediterrán virágok és növények díszítették. A szentmise és a beszéd között a pápa nyitott autóval körbejárta a teret, ahol többek között egy beteg kisfiút vett kézbe. Egy argentin hívő a Buenos Aires-i San Lorenzo labdarúgócsapat mezét adta neki.

Ferenc pápa a húsvéti szentmisén Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

A vasárnapi szentmise után Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika erkélyéről mondta el húsvéti üzenetét, majd Urbi et Orbi (Róma városának és a világnak szóló) áldását adta. A sajtó meglepetésére az új pápa elődeivel ellentétben nem köszöntötte a világ népeit idegen nyelveken, csak olaszul beszélt. Az egyházfő húsvéti beszédének második része hagyományosan a békéről szólt: Ferenc pápa békét sürgetett a Közel-Keleten, izraeliek és palesztinok között, "akik nehezen tudják megtalálni az egyetértés útját, hogy bátran és egymás iránt nyitottan indítsák újra a tárgyalásokat a túl hosszú ideje tartó konfliktus beszüntetésére".

Ferenc pápa húsvétvasárnapi Twitter-üzenete a nem hívőkhöz szólt, és a szombati vigílián elhangzottakat ismételte meg. "Fogadd be életedbe a feltámadott Jézust. Ha eddig távol voltál tőle, tegyél egy kis lépést felé: tárt karokkal vár téged."

Nem csak anyagi eredményekre várunk

Ha Isten színe előtt fáradozunk, nagyobb felelősséggel teljesítjük földi életünk feladatait. Szilárdabb bizalommal vállaljuk a nehézségeket is, mert nem csak pillanatnyi, anyagi eredményekre várunk - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában húsvétvasárnap tartott szentmiséjén. Erdő Péter úgy fogalmazott: "Földi életünk minden igyekezete, a szegények, betegek, szomorúak, foglyok és szenvedők iránti segítő szeretetünk, minden jól végzett munkánk az üdvösség eszközévé válik. Olyan jelentőséget kap, amely túlmutat földi életünk határain."

A pápa hívei körében a Szent Péter téren Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Nincs félnivalónk, ez a húsvét üzenete - mondta Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök vasárnapi igehirdetésében a debreceni Református Nagytemplomban. Krisztus feltámasztása az örökkévaló Isten csodálatos, utánozhatatlan húsvéti meglepetése mindannyiunk számára - tette hozzá a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a húsvétvasárnapi istentiszteleten. Bölcskei Gusztáv a Református Nagytemplom szószékéről Isten áldását kérte az új római katolikus egyházfő, Ferenc pápa szolgálatára.