Vágólapra másolva!
A 94 éves Nobel-békedíjas volt államfőnek kiújult a tüdőfertőzése, amellyel decemberben is kezelték. Az éjszaka közepén szállították kórházba.
Vágólapra másolva!

A volt dél-afrikai elnök tüdőfertőzése kiújult, ezért csütörtökre virradó éjjel ismét kórházba szállították. A 94 éves, Nobel-békedíjas volt államfő, az apartheidellenes mozgalom legendás vezére az elmúlt években többször került kórházba. 2012 végén tüdőfertőzéssel kezelték egy pretoriai klinikán, majd epekőműtétet hajtottak végre rajta. Ezután johannesburgi otthonában ápolták.

Március elején újabb orvosi vizsgálaton esett át, amely az elnöki szóvivő szerint sikeres volt. "Teljes a bizalmunk az őt kezelő orvoscsoportban, és tudjuk, mindent megtesznek, hogy helyreállítsák az egészségét" - mondta Jacob Zuma dél-afrikai elnök. Felszólította a dél-afrikaiakat és az egész világot, hogy imádkozzanak Mandeláért.

A BBC dél-afrikai tudósítója szerint aggodalomra adhat okot, hogy a volt államfőt hirtelen, az éjszaka közepén szállították kórházba.

Nelson Mandela volt az első fekete bőrű dél-afrikai elnök. A faji megkülönböztetés elleni küzdelméért csaknem három évtizedet töltött börtönben, és csak 1990 februárjában bocsátották szabadon.

Mandela 2004-ben vonult vissza közélettől, azóta ritkán mutatkozott a nyilvánosság előtt. Jelenleg egy kis faluban él, ahol a gyerekkora egy részét is töltötte.