Vágólapra másolva!
A Vatikánban is az utolsó pillanatban ismerik meg a rögtönzés nagy hívének bizonyuló pápa húsvéti forgatókönyvét. Azt már most lehet tudni, hogy Ferenc szakít az eddigi hagyománnyal, és nem valamelyik római templomban, hanem egy börtönben tartja meg a lábmosás ceremóniáját.
Vágólapra másolva!

Fiatalkorúak börtönében, a Róma egyik peremkerületében fekvő, Casal del Marmo nevű intézményben tartja meg a nagycsütörtöki misét Ferenc pápa. A szentmisén az intézet ötven elítéltje vesz részt, fiúk és lányok, Ferenc pápa 12 különböző vallású és nemzetiségű fiatalnak mossa meg a lábát. Ezzel az egyszerűséget előtérbe helyező új pápa szakít az eddigi hagyománnyal, korábban ugyanis valamelyik római bazilikában tartották meg a lábmosás ceremóniáját.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő arra emlékeztetett, hogy Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires érsekeként is börtönben, kórházban, menhelyen végezte a lábmosás szertartását.

A Vatican Insider olasz hírportál szerint Ferenc pápa Agostino Casaroli, az 1998-ban elhunyt volt szentszéki államtitkár példáját követi, aki évtizedeken át járt a börtönbe, és segítette a büntetésüket töltő fiatalokat. A pápa ezzel a gesztussal felhívja a figyelmet a túlzsúfolt olaszországi börtönökre is: az összesen közel 45 ezer rabot befogadni képes olasz börtönökben húszezerrel többen zsúfolódnak össze.

Ferenc elődje, XVI. Benedek csak pápasága első két évében végezte maga a lábmosást, később papoknak adta át ezt a feladatot. A ceremóniával Jézus gesztusára emlékeznek, aki a keresztre feszítése előtt megmosta a 12 apostol lábát az alázatosság jegyében.

Nagypéntek délután a pápa vezeti a liturgiát a Szent Péter-bazilikában, este pedig a Via Crucis keresztútját a Colosseumnál. Az ókori amfiteátrum és a vele szemben levő Palatinus domb közötti téren elevenedik meg Krisztus életének utolsó szakasza, a 14 stáció.

Az egyes állomásokon elhangzó meditációk szövegét az idén libanoni fiatalok írták. Központi téma lesz a Közel-Kelet az ott dúló konfliktusokkal és a keresztények helyzetével. Még nem tudni, hogy Ferenc pápa személyesen halad-e a stációk valamelyikén, a kereszttel a kezében.

Szombat este a Szent Péter-bazilikában az egyházfő vezeti a húsvéti vigíliát, amely a bazilika bejáratánál a tűz megáldásával kezdődik. A vasárnapi ünnepi szentmise a Szent Péter téren lesz. Húsvétvasárnap mondja el első urbi et orbi áldását Róma városára és a világra. Rómába több ezer hívő és turista látogat el a nagyhéten.

II. János Pál és XVI. Benedek több mint hatvan nyelven adta hírül Krisztus feltámadását. Kérdés, hogy Ferenc pápa követi-e ezt a hagyományt, vagy húsvétkor is a tőle eddig megszokott egyszerűséget, spontán gesztusokat, a hívőkkel való közvetlen érintkezést keresi. Az új pápa eddig rövidíteni igyekezett a szertartások idejét, és csak olaszul és spanyolul mondott beszédet.

A Vatikánban is az utolsó pillanatban ismerik meg a nem csak a beszédeiben "rögtönző pápa" húsvéti forgatókönyvét. Lombardi ezért pénteken külön sajtótájékoztatót tart Ferenc pápa húsvéti programjának esetleges újdonságairól.