Rajzfilmben bírálja Orbánt a német köztévé

Vágólapra másolva!
A gyermekeknek szóló csatornáján magyarázza a német közszolgálati televízió, hogy szerintük mi a baj Magyarországgal: megemlítik a média és az Alkotmánybíróság helyzetét is. A Külügyminisztérium tiltakozik.
Vágólapra másolva!

Piros lap Magyarországnak címmel sugárzott animációs kisfilmet a német közszolgálati televízió gyerekcsatornája Magyarországról. A bő egyperces alkotás szerint a magyar újságírók nem tudósíthatnak szabadon, és van olyan rádiócsatorna, amely azért nem kap engedélyt, mert nincs jó véleménye a kormányról, és ennek hangot is ad.

"A kormány klassz" felirattal illusztrálja a film azt, hogy a kormány csak jó híreket látna szívesen a médiában. Szót ejt a politikusok munkáját ellenőrző Alkotmánybíróság egyre kevesebb jogáról, és az összegzése szerint "úgy tűnik", a magyar helyzet nem feltétlen felel meg az uniós szabályoknak.

A Külügyminisztérium közölte: elítéli a magyar kormányzatot bíráló német rajzfilmet. Mint írták, "Magyarországot valótlanul bemutató, a tényeket figyelmen kívül hagyó animációt vetítettek, immár a második alkalommal". (Az alaptörvény miatt szinte pontosan ugyanez történt bő egy évvel ezelőtt.)

"A közelmúltban elfogadott 4. alkotmánymódosítás kapcsán az alkotmánybíróság hatáskörének csökkenéséről, valamint a hazai médiahelyzetről szóló állításokat a magyar kormány már többször cáfolta. A Külügyminisztérium különösen aggályosnak tartja, ha téves információkkal már a gyerekeket is félrevezetik. Prőhle Gergely helyettes államtitkár 2013. március 21-én erről személyesen tájékoztatta dr. Matei I. Hoffmann német nagykövetet" - áll a Külügyminisztérium közleményében.