Megtalálták az ellopott Rákóczi-mellszobrot

Vágólapra másolva!
Egy nap alatt megkerült II. Rákóczi Ferenc fejedelem ellopott bronz mellszobra a szlovákiai Borsiban. A jelek szerint egyszerű fémtolvajok az elfogott elkövetők, nem nemzetiségi indítékból tették.
Vágólapra másolva!

Megtalálta és lefoglalta pénteken délután a szlovák rendőrség II. Rákóczi Ferenc Borsiban ellopott mellszobrát, illetve a Szentesen (Svatuse) eltulajdonított turulszobrot is - tudta meg az MTI tudósítója Laczkó Lajostól, a borsi II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnökétől. Az információt Jana Mésarosová, a kassai rendőrség szóvivője is megerősítette.

A bronzból készült szobrokat Borsiban, egy családi ház garázsában találták meg. Laczkó szerint a péntekre virradóra ellopott Rákóczi-mellszobrot három részre vágták, és kárt tettek a turulszoborban is. A rendőrség az üggyel kapcsolatban három személyt vett őrizetbe, akik ellen büntetőeljárást indított.

A jelek szerint nem nemzetiségi indítékúak voltak az esetek, az elkövetők valószínűleg egyszerű fémtolvajok. A hatályos törvények szerint akár három év szabadságvesztés is fenyegetheti őket.

Az egyik gyanúsított személy nemesfémlopás miatt szerepelt a magyar rendőrség nyilvántartásában, ami segített a szlovákoknak a nyom megtalálásában. "Szeretném megköszönni magyar kollégáinknak, hogy információikkal elősegítették a tettesek kézre kerítését" - mondta Radoslav Fedor ezredes, a szlovák rendőrség járási igazgatója.