Könnygáztól lett rosszul a palesztin kormányfő

Vágólapra másolva!
Izraeli katonák által bevetett könnygáztól kezdett fulladozni, ezért ki kellett menekíteni egy tüntetésről a palesztin miniszterelnököt. A ciszjordániai fal ellen tiltakoztak a palesztinok.
Vágólapra másolva!

Ki kellett menekíteni egy tüntetés helyszínéről, és elsősegélyben kellett részesíteni Szalám Fajjád palesztin miniszterelnököt pénteken a ciszjordániai Bilin faluban.

Fajjád izraeli katonák által bevetett könnygázt lélegzett be. A faluban nyolc éve minden pénteken tüntetnek a palesztinok az Izraelt Ciszjordániától elválasztó "biztonsági fal" ellen. A tüntetők ellen az izraeli katonák könnygázt vetettek be, amit Fajjád akkor lélegzett be, amikor éppen beszédet mondott. Köhögni és fulladozni kezdett, ezért abba kellett hagynia a beszédet.

Az RT.com angol nyelvű orosz hírportál azt írta, hogy palesztin források szerint az izraeli katonák gumilövedékeket is kilőtték, a 200 demonstráló közül többtucatnyian megsérültek. A Ynet News nevű izraeli portál szerint a katonák arra reagáltak, hogy a tüntetők egy csoportja kővel kezdte dobálni őket.

Izrael 2002-ben kezdte el építeni a 680 kilométer hosszú falat a ciszjordániai határon, azzal az indokkal, hogy így próbálja megakadályozni a palesztin öngyilkos merénylők izraeli területen tervezett akcióit. Azóta is gyakran érvel azzal, hogy a fal jelentősen csökkentette az erőszakos cselekmények számát.

A biztonsági fal azonban több helyen behatol Ciszjordániába, összesen 530 négyzetkilométert hasítva ki a palesztin területekből, ezért sokan biztonsági okokkal álcázott területszerzésnek tartják a megépítését.

2004-ben a hágai Nemzetközi Bíróság törvénytelennek ítélte a falat, és előírta a lebontását. Hasonló nyilatkozatot fogadott el az ENSZ is. Izrael figyelmen kívül hagyta ezeket a követeléseket.