Hittérítéssel vádolnak keresztényeket Líbiában

Vágólapra másolva!
Félszáz egyiptomi kopt keresztényt tartóztattak le Líbiában, miután túl sok kegytárgyat találtak náluk. Elsősorban illegális határátlépéssel vádolják őket, de hittérítés kísérlet miatt is bajba kerülhetnek.
Vágólapra másolva!

Bengáziban a héten letartóztattak 48, hittérítéssel vádolt egyiptomi keresztényt - közölte pénteken a kelet-líbiai város biztonsági szolgálatainak egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselője.

A városi piacon dolgozó egyiptomi kereskedőket vettek őrizetbe, miután azok "gyanús tevékenységet folytattak". A csoport tagjainál bibliákat, áttérésre buzdító röpiratokat, valamint Krisztust és az egyiptomi kopt keresztény egyház 2012-ben elhunyt fejét, III. Senuda pápát ábrázoló képeket találtak, melyek nem a személyes tárgyaik voltak - állította az illetékes.

A muszlim Líbiában tilos a keresztény hittérítés. A libanoni Daily Star angol nyelvű lap internetes verziójában az AFPhírgynökségre hivatkozva ugyanakkor azt írta, hogy az egyiptomiak ellen a fő vád az, hogy illegálisan léptek Líbia területére.

Február közepén szintén hittérítés gyanújával tartóztattak le Bengáziban egy dél-afrikai, egy egyiptomi, egy dél-koreai és egy svéd-amerikai kettős állampolgárt, tavaly pedig a Nemzetközi Vöröskereszt volt kénytelen bezárni bengázi képviseletét, miután bibliák osztogatásával és hittérítési próbálkozással vádolták meg a munkatársait.

Moamer Kadhafi rezsimének 2011-es bukása óta a Líbiában élő keresztény kisebbség többször aggodalmát fejezte ki az iszlám szélsőségek erősödése miatt. Decemberben két egyiptomi meghalt egy líbiai kopt keresztény templomban történt robbanásban.