Az USA több segélyt ad a szíriai ellenzéknek

Ahmed Moáz el-Hatíb, az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció vezetője, Guilo Terzi olasz külügyminiszter, és John Kerry amerikai külügyminiszter
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok további 60 millió dollár értékű nem katonai segélyt nyújt a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen küzdő szíriai lázadóknak.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ahmed Moáz el-Hatíb, az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció vezetője, Giulio Terzi olasz külügyminiszter és John Kerry amerikai külügyminiszter a római találkozón

John Kerry amerikai külügyminiszter a "Szíria barátai" elnevezésű országcsoport képviselőivel együtt egy római szállóban találkozott csütörtökön Ahmed Moáz el-Hatíbbal, az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció vezetőjével. Korábban a szíriai ellenzék bojkottálni akarta a római találkozót, amiért a "világ csendben tűri az erőszakot." Aztán azért gondolták meg magukat, mert komoly ígéreteket kaptak Nagy-Britanniától és az Egyesült Államoktól.

Kerry a megbeszélések után be is jelentette, hogy növelik az ellenzéknek nyújtott, nem katonai jellegű támogatást. Az Egyesült Államok a következő hónapokban a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) felkelőihez közvetlenül juttat majd el segélyt gyógyszer és élelmiszer formájában, 60 millió dollár értékben. Washington eddig 54 millió dollár értékben küldött kommunikációs, gyógyászati és más nem katonai eszközöket a politikai ellenzéknek, a lakosságnak pedig 385 millió dolláros humanitárius segélyt juttatott el.

Kerry szerint az amerikai döntés célja növelni a nyomást Aszadra, hogy mondjon le, és tegye szabaddá az utat a demokratikus átmenet előtt. A segély célja az is, hogy segítse az ellenzéket az újonnan felszabadított területek kormányzásában, és gyengítse a szélsőségesek befolyását. Elemzők szerint a lépés kisebb váltást jelent az amerikai politikában, bár azt továbbra sem tervezik, hogy fegyvert juttassanak el a felkelőkhöz, pedig arra lenne igazán szükségük. Az ENSZ becslései szerint a gyengén felfegyverzett felkelők közül eddig 70 ezerrel végzett Aszad tankokkal, repülőgépekkel és rakétákkal felszerelt hadserege.

"Aszad ideje lejárt, és távoznia kell a hatalomból" - folytatta az amerikai diplomácia új vezetője. "Az Egyesült Államok partnereivel együtt már több mint egy éve felszólította Aszadot, hogy hallgassa meg a szíriai nép hangját, és állítsa le hadigépezetét. Ehelyett azt látjuk, hogy brutalitása csak fokozódik."

A római tanácskozás után kiadott közleményükben a részt vevő 11 országot képviselő miniszterek több politikai és anyagi támogatást ígértek a Szíriai Nemzeti Koalíciónak, a szíriai nép egyetlen és legitim képviselőjének.