Siegheilezéssel vádolnak temerini magyarokat

Vágólapra másolva!
Hét magyar ellen emeltek vádat Újvédéken, akik állítólag lökdöstek és rátámadtak szerbekre egy kocsmában. A magyarok a vád szerint a nácik köszöntésével üdvözölték egymást.
Vágólapra másolva!

Az újvidéki felső ügyészség nemzeti, faji és vallási gyűlölet szítása címén vádat emelt hét magyar nemzetiségű fiatal ellen egy tavalyi temerini verekedéssel összefüggésben - írta szerdán az újvidéki Magyar Szó.

Az ügyészség szerint tavaly október 21-én egy temerini vendéglátó-ipari egységben inzultálták és veszélyeztették az ottlévők biztonságát. A nácik köszöntésével, "Sieg Heil"-lel üdvözölték egymást, lökdösték a vendégeket, majd rátámadtak két sérültre. A felfordulás során egyikük a gyanú szerint egy fiatalembert üveggel vágott fejbe, ezt követően tört ki verekedés a szórakozóhely előtt - idézte az újság a Dnevnik című újvidéki lapot.

A gyanúsítottak ellen az a vád, hogy rátámadtak két emberre, akiket kézzel ütlegelték és lábbal rugdostak. Ezt követően a kávézóban lévők rátámadtak a fiatalokra. A hét magyaron kívül egy szerb férfi ellen is vádat emeltek az erőszakos viselkedése miatt. A férfi a verekedés után az utcán üldözte és bántalmazta az egyik támadót, és könnyebb sérüléseket okozott neki.

A tavalyi októberi incidens miatt a Nenad Canak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) nevű vajdasági párt követelte a Hatvannégy Vármegye Ifjúság Mozgalom (HVIM) betiltását. Akkoriban az újvidéki és a belgrádi sajtó arról írt, hogy a gyanúsítottak a ruhájukon a HVIM jelvényét viselték, és egyikük lakásán fegyverek mellett a szervezet propagandaanyagait is megtalálták. Toroczkai László, a szervezet elnöke közölte, hogy a HVIM évek óta nincs jelen Szerbiában, és a szervezetnek semmi köze a temerini incidenshez.

Temerinben az elmúlt években gyakoriak voltak a magyarok elleni támadások, a városban van az egyik legtöbb konfliktus magyarok és szerbek között. A két nemzet közötti viszonyról itt olvashat bővebben. A legismertebb temerini eset 2004-ben történt, amikor öt magyar megvert egy szerb férfit, amiért tíztől tizenöt évig terjedő börtönbüntetést kaptak. Ketten közülük novemberben szabadultak, a velük készült interjút itt olvashatja.