Szíriai kutatóközpontot bombázott Izrael

Vágólapra másolva!
A szíriai hadsereg szerda este bejelentette, hogy az izraeli légierő "közvetlen bombatámadást" intézett szerdán egy katonai kutatóközpont ellen, amely Damaszkusz és a tőle nem messze lévő libanoni határ között helyezkedik el. Izrael nem kommentálta a szíriai bejelentést.
Vágólapra másolva!

"Egy izraeli harci repülőgép hajnalban megsértette légterünket, és közvetlenül bombázott egy védelmi képesség erősítésével foglalkozó kutatóközpontot Dzsamraja térségében, Damaszkusz tartományban, a fővárostól északnyugatra" - áll a szíriai közleményben.

Két munkatárs életét vesztette, öten megsebesültek, a központ súlyos károkat szenvedett - közölte a SANA hivatalos hírügynökség a fegyveres erők parancsnokságára hivatkozva. A libanoni határtól 15 kilométerre fekvő katonai központot korábban már a szíriai felkelők - a hivatalos szóhasználatban "terrorista csoportok" - többször is megtámadták.

"Izrael a szíriai néppel ellenséges országokkal és a Szírián belüli szövetségeseikkel működik együtt, hogy a szíriai állam létfontosságú katonai létesítményeit támadja az ellenállási képessége gyengítése céljából" - áll a közleményben. "A támadás immár mindenki számára bizonyítja, hogy Izrael a motorja, a kedvezményezettje és időnként az elkövetője a Szíria és ellenálló népe elleni terrorcselekményeknek, együttműködésben a terrorizmust támogató, Törökország és Katar vezette országokkal" - írják a közleményben, amely szerint repülőgépek a Hermon-hegytől északra léptek a szíriai légtérbe, olyan alacsonyan, hogy a radarok nem érzékelték őket.

Egyelőre nem világos, hogy Izrael egy vagy két szíriai célpont ellen hajtott végre légicsapást szerdára virradóra. A libanoni hadsereg délután közleményben jelentette be, hogy négy izraeli repülőgép helyi idő szerint hajnali 2 órakor megsértette az ország légterét, és több órán keresztül dél-libanoni falvak felett körözött Nakura térségében, egy nappal az után, hogy nyolc másik izraeli gép kedden hasonló légtérsértéseket hajtott végre.

Izrael nem kommentál

Később libanoni biztonsági tisztek megerősítették, hogy Izrael az éjszaka a libanoni-szíriai határ szíriai oldalán légicsapást hajtott végre. A neve elhallgatását kérő két tiszt nem mondta meg, mi volt a célpont. Emlékeztettek viszont arra, hogy Izrael az elmúlt napokban egy, a libanoni Hezbollah radikális síita szervezetnek szánt, SA-17 típusú orosz légvédelmi rakétákat is tartalmazó fegyverszállítmány megsemmisítését tervezte, mivel a szállítmány alapjában változtatná meg az erőviszonyokat, ha a Hezbollah kezébe kerülne.

A légitámadásról hivatalos forrás szerda estig nem nyilatkozott sem Izraelben, sem Libanonban, sem Szíriában. Egy nyugati diplomata szerint a célpont egy teherautó-oszlop volt, és nem valószínű, hogy vegyi fegyverek lettek volna rajtuk.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője nem kívánta a szíriai hadsereg közleményét kommentálni. Washingtonban sem a Fehér Ház, sem a külügyminisztérium nem kívánt az izraeli légicsapásról nyilatkozni. Aviv Kohavi, az izraeli katonai hírszerzés főnöke jelenleg Washingtonban tartózkodik, ahol találkozott Martin Dempsey tábornokkal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának főnökével.