Kiszivárogott beszéd árulkodik Kína jövőjéről

Vágólapra másolva!
Keményvonalas kommunistának tűnik a leendő kínai elnök egy, most kiszivárgott beszéde alapján. Hszi Csin-ping arról beszélt, hogy szükség van Mao gondolatainak fenntartására, és Sztálin elutasítása nihilizmushoz vezet.
Vágólapra másolva!

Bár sokan politikai reformokat is reméltek tőle, semmilyen, a Kínai Kommunista Párt (KKP) hatalmát gyengítő rendszerbeli változást nem támogat Hszi Csin-ping leendő kínai elnök egy kiszivárgott beszéde szerint - olvasható a Deutsche Welle kínai nyelvű honlapján.

A beszéd a portál szerint decemberben hangzott el, és a KKP tagjai számára is csak a múlt héten tették nyilvánossá. A Hu Csin-tao államfőt márciusban váltó Hszi Csin-ping a felvételen a kommunista ideológia fontosságáról beszél. Szerinte ha a kommunizmus víziója elvész, irányt veszít a párt, ezért a marxizmus-leninizmus, a Mao Ce-tung-i gondolatok és Teng Hsziao-ping elméletének fenntartására is szükség van. Azt mondta, a kínai álom egy eszmény, és ennél is magasabb eszmény a kommunizmusé.

A pártfőtitkár sürgette a párt tagjait, hogy tanuljanak a Szovjetunió felbomlásából. Szerinte a Szovjetunió felbomlásának fő oka az eszmék és a hit megingása volt, és a Szovjetunió történelmének és kommunista pártjának, Leninnek és Sztálinnak elutasítása "történelmi nihilizmushoz vezet és a párt szervezetét minden szinten aláássa".

Hszi szerint a felbomlásból fontos tanulság vonható le a hadsereg szerepével kapcsolatban is, amely azt erősíti meg, hogy a hadseregnek a párt vezetése alá kell tartoznia. "Arányosítva a szovjet kommunista pártnak több tagja volt, mint a kínainak, senki nem volt ugyanakkor elég erős ahhoz, hogy felálljon és megakadályozza a felbomlást" - mondta Hszi.

Arról is beszélt, hogy Kína nincs lemaradásban a reformok terén, kérdés az, mit kell és mit nem kell megreformálni. A reformok nem a nyugat univerzális értékeinek irányába, hanem a kínai sajátosságokkal kikövezett szocialista úton való elmozdulást jelentik - mondta Hszi.