Szükségállapotot hirdettek fél Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi elnök szükségállapotot vezetett be vasárnap este a következő harminc napra az ország három kormányzóságában, ahol a hét végén tüntetésekben és zavargásokban 45 ember vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Mohamed Murszi elnök az állami televízióban jelentette be döntését, amely Port Szaídra, Iszmaílijára és Szuezre érvényes. Mindhárom a Szuezi-csatorna partján fekszik. A szükségállapot éjféltől lép hatályba, és éjjeli kijárási tilalommal párosul.

Murszi kijelentette, ha rákényszerül, további különleges intézkedéseket vezet be. Ugyanakkor felszólította az ellenzék vezetőit, hogy hétfőn kezdjenek "nemzeti párbeszédet".

Szombaton súlyos zavargások törtek ki Port Szaídban, miután egy helyi bíróság halálra ítélt 21 vádlottat a 74 halálos áldozattal járó tavalyi futballkatasztrófa ügyében. A tragédia során legalább harmincan meghaltak, köztük két rendőr. A tömegverekedés az al-Ahli és az al-Maszri 2012 februári mérkőzése után tört ki szurkolók, játékosok és biztonsági őrök között. Sokakat agyontapostak, vagy leestek valamilyen magaslatról. Csaknem ezer ember megsebesült.

Az Egyiptomban zajló eseményeket ezen a címkeoldalon követheti.