Olcsó jegyekkel csábítják haza szavazni az olaszokat

Vágólapra másolva!
Olcsóbb repülőjegyet és vasúti kedvezményt is kapnak a februári választásokra Olaszországba hazatérő szavazók. A diákok ötveneurós repülőjegyet kapnak, a vasút hetvenszázalékos kedvezményt ad.
Vágólapra másolva!

Kedvezményben részesíti a külföldön Erasmus-ösztöndíjjal tanuló és a február 24-25-i parlamenti választásokra hazautazni akaró olasz fiatalokat az Alitalia. A légitársaság február 18-28. között fejenként 49 eurós jegyeket kínál, az oda-vissza útért 99 eurót kér.

Az Alitalia kizárólag az európai ösztöndíjas diákoknak ad kedvezményt. A külföldről hazatérő többi olasznak a Blue Panorama és a Blue Express nyújt segítséget negyven százalékos kedvezménnyel 14 nemzetközi járaton. A légitársaságok a választás időszaka alatti árengedményekről az olasz belügyminisztériummal írtak alá konvenciót. A Trenitalia olasz vasúttársaság 70 százalékos kedvezményt nyújt a külföldről szavazni hazatérő olaszoknak, 60 százalékot az Olaszországon belül vonattal közlekedő szavazóknak.

Több mint ötvenmillió olasz várnak az urnákhoz négy hét múlva. A szavazás előtti napokban jelentős utasforgalom várható az olasz repülőtereken és a vasútvonalakon is a külföldről érkező és az Észak-Olaszországból délre tartó szavazók miatt - jelentette a római belügyi tárca. Az Erasmus-ösztöndíjjal külföldön tanuló 25 ezer olasz diák az államfőtől kérte, hogy külföldön adhassa le szavazatát. A belügyminiszter ezt megoldhatatlannak tartotta, mivel hátrányba hozta volna a többi, ideiglenesen külföldön élő olaszt.

A külföldön több mint egy éve élő vagy külföldön diplomáciai vagy katonai missziót teljesítő több mint négymillió olasz levélben szavazhat a konzulátusokon létesített szavazókörzetekben. Számukra a szavazólapokat február 10-étől postázzák.