Kemény büntetés a szivárogtató ügynöknek

Vágólapra másolva!
Harminc hónapot kapott kiszivárogtatásért egy volt CIA-ügynök.
Vágólapra másolva!

Harminc hónap, vagyis két és fél év börtönbüntetésre ítélt egy amerikai bíróság egy volt CIA-ügynököt, mert illetéktelenek előtt leleplezte titkos műveletekben részt vevő társait.

John Kiriakoura a titkosszolgálati alkalmazottak személyiségvédelmére vonatkozó törvény alapján mondták ki az ítéletet. Huszonhét év óta először fordult elő, hogy valakit e törvény alapján, CIA-ügynökök nevének elárulásáért börtönbüntetésre ítéltek.

Kiriakou 2004-ig volt a CIA alkalmazottja, és három évvel az ügynökségtől való távozása után a nagy nyilvánosság elé tárta, hogy részt vett Abu Zubajda al-Kaida vezér vízbefojtásos technikával történő vallatásában. A kínzásnak számító módszer lényege, hogy a lekötözött rab fejére vászonzsákot húznak és vízzel locsolják. A fogolynak a víz belélegzésével hamarosan olyan érzete támad, mintha vízbe fojtanák. Interjúi során Kiriakou egy újságírónak elárulta több kollégája nevét. Az újságíró továbbadta az információt egy olyan ügyvéd munkatársának, aki a guantánamói amerikai támaszponton őrzött, terrorizmussal gyanúsított embereket képviselt.