Börtönt kaphatnak a görög metró sztrájkolói

Vágólapra másolva!
Akár egy év börtönt is kaphatnak az athéni metró sztrájkoló dolgozói, ha nem térnek vissza a munkába. Nyolc napja áll az athéni metró.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli intézkedéseket helyezett kilátásba csütörtökön a görög kormány, hogy a munkába való visszatérésre kényszerítse az athéni metró immár nyolcadik napja sztrájkoló dolgozóit. Kosztisz Hadzidakisz, a fejlesztésekért és infrastruktúráért felelős miniszter bejelentette, hogy a kormány kényszerintézkedésekkel fogja visszaállítani a rendet a főváros közlekedésében. A tárcavezető szerint a munkabeszüntetés óriási káoszt okozott, sérti az athéni lakosság érdekeit, a fővárost pedig súlyos pénzügyi nehézségek elé állítja.

Emiatt rendkívüli intézkedések révén kell biztosítani a kötelező minimális szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy a munkát továbbra is megtagadókat börtönbüntetéssel sújthatják, amely a 2007-ben elfogadott törvény értelmében három hónaptól egy évig terjedhet - mondta.

A nemzetközi hitelekért cserében megkövetelt megszorító intézkedések részeként megszüntették a dolgozók eddigi munkaszerződését, új bérstruktúrát vezettek be, amely a metró dolgozóinak esetében 25 százalékos bércsökkenéssel jár.

A szakszervezetek eltökéltnek látszanak, csütörtökön jelezték, hogy tiltakozó megmozdulásukat készek kiterjeszteni más szektorokra is, ha a kormány valóban bevezeti a kényszerintézkedéseket.

Joannisz Panagopulosz, a görög dolgozók általános konföderációjának (GSEE) elnöke felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a bejelentett rendkívüli lépéseket, amelyek szerinte sértik a dolgozók alkotmányos jogait.