A frontvonalon is beveti a nőket az Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Mostantól nők is harcolhatnak a frontvonalon az amerikai hadseregben. A leköszönő védelmi miniszter egy 1994-es irányelvet írt felül. Utódja is támogatja az eddig érvényben lévő tilalom eltörlését.
Vágólapra másolva!

Eltörli a nők közvetlen harctevékenységére vonatkozó tilalmat az amerikai hadseregben Leon Panetta védelmi miniszter - közölte a Pentagon több, név nélkül nyilatkozó illetékese. A döntést a Pentagon februárban távozó vezetője az összfegyvernemi vezérkari főnök javaslatára hozta meg.

Az egyes fegyveres szolgálatok 2016 januárjáig kérelmezhetik majd, hogy az esetükben tegyenek kivételt, ha úgy vélik, hogy egyes beosztásokba továbbra sem kerülhetnek nők. A hadsereg és a tengerészgyalogság az elszállásolás és a fizikai állóképesség szempontjából is mérlegelni fogja a "nemi szempontból semleges" egységek létrehozásának lehetőségét. A fegyvernemek parancsnokainak háromhavonta jelentést kell tenniük arról, hogy mennyit haladtak a felmérés végrehajtásában.

A várakozások szerint a nők több harctéri beosztást már az év végétől betölthetnek. A különleges egységeknél és a gyalogságnál ehhez hosszabb időre lesz szükség.

A miniszteri határozat felülírja azt az 1994-ben elfogadott irányelvet, hogy nők nem szolgálhatnak a frontvonalbeli, kisebb létszámú harci egységekben. Az amerikai fegyveres erőknél 2011-ben törölték a homoszexualitásukat nyíltan vállaló személyek szolgálatára vonatkozó tilalmat, az ő esetükben azonban a katonai vezetés nem alkalmazott hasonló fokozatosságot.

Sajtójelentések szerint a kijelölt védelmi miniszter, Chuck Hagel volt republikánus nebraskai szenátor támogatja Panetta kezdeményezését. Amerikai jogvédők történelmi pillanatról beszélnek.

A haditengerészet tengeralattjáróin tavaly jelentek meg a női tisztek. Az év elején az amerikai hadsereg megkezdte a női pilóták és egységparancsnokok toborzását a helikopteres 160. különleges műveleti légi ezredbe. Irakban és Afganisztánban szárazföldi harci egységeknél szolgálnak "hozzárendelt" női katonák. A két háborúban legkevesebb 130 egyenruhás nő vesztette életét, és több mint nyolcszáz megsebesült.

A nők csak néhány fejlett országban - például Kanadában és Izraelben - szolgálhatnak frontvonalbeli harci egységekben, és katonai szakértők szerint a NATO-országokban a nők részéről meglehetősen alacsony az igény az ilyen feladatokra.