Elfeledett műkincsre bukkantak a Ritzben

A párizsi Ritz Hotel épülete a felújítás előtt
Vágólapra másolva!
Több százezer eurót érő festményre bukkantak a párizsi Ritz Hotelben. Az 1647-ből származő műalkotás száz éve függött észrevétlenül Coco Chanel egykori lakosztályának falán.
Vágólapra másolva!

A kép Charles Le Brun francia festő alkotása a 17. századból. A Polixénia áldozata című festményt elárverezik, árát 300-500 ezer euróra becsülik - közölte szerdán a Christie's aukciósház.

Charles Le Brun XIV. Lajos, a Napkirály udvari festője volt. A hotelnak helyet adó épület 1705 óta áll, és eredetileg egy párizsi nemesi család otthona volt. Le Brun fiatalkori képe valószínűleg már 1898 óta a hotelben függött - Cesar Ritz ekkor vásárolta az épületet. A festmény csak egy nagy leltározás során tűnt fel, amelyet a hotel restaurálása miatt végeztek. Coco Chanel divatdiktátor több éven át lakott a lakosztályban, amelynek falán több mint egy évszázadon át lógott feltűnés nélkül a műalkotás.

Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard
Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Legalább száz éve függött a Ritz egyik lakosztályának falán a milliókat érő festmény

A hotel leltára nem segítette a szakértőket, nem lehetett megállapítani, honnan került a lakosztályba a festmény. "Amikor megláttam a képet, hátrébb kellett lépnem. Nagyon komoly hatást gyakorolt rám" - mondta Joseph Friedman, a Christie's aukciósház szakértője. "Tagadhatatlan volt a képen Poussin [barokk festőművész] hatása. Aztán egy egy kollégám megtalálta a képen a CLBF betűket, ami a Charles Le Brun Fecit (Charles Le Brun készítette) mondat rövidítése" - mondta Friedman az AFP hírügynökségnek. A festmény korának megállapítását segítette, hogy a CLBF betűk mellett volt egy 1647-es évszám is.

A festményre először Olivier Lefeuvre, a Christie's francia festészet szakértője figyelt fel, aki a hotel két éves, renováció miatti bezárása előtt járt a Ritzben. "Elsőre gondoltam, hogy egy Le Brun. Nagyon jól megőrizték. Rendkívül megindító volt" - mondta Lefeuvre.

Jótékonysági árverésen kerül kalapács alá

A luxushotel Mohammed al-Fajed egyiptomi milliárdos tulajdonában van. A festmény elárverezéséből származó bevételt a Dodi al-Fajed alapítvány kapja, amelyet a milliárdos fiáról neveztek el. Dodi al-Fajed 1997 augusztusában Lady Dianával együtt életét vesztette egy párizsi autóbalesetben. Mohammed al-Fajed azért döntött a festmény elárverezése mellett, mert annak véleménye szerint múzeumban van a helye.