Brit népszavazás lesz az EU-tagságról

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia 2015 után népszavazáson dönthet az európai uniós tagságáról - közölte szerdán Londonban a brit kormányfő.
Vágólapra másolva!

David Cameron hetek óta feszült figyelemmel várt beszédében kijelentette, hogy a brit lakosság körében "minden eddiginél nagyobb a kiábrándultság" az Európai Unióval szemben, ezért kormánya újra akarja tárgyalni viszonyrendszerét az unióval. A cél az, hogy Nagy-Britannia olyan Európai Unió tagja legyen, amelynek központi eleme az egységes piac, és amelyben az egyes tagállamok kormányai elsősorban saját nemzeti parlamentjeiknek tartoznak elszámolással - mondta.

Ha sikerül megállapodni egy új viszonyrendszerben, az egyezséget a következő, 2015-ben kezdődő parlamenti időszak első felében referendumra bocsátják, és a brit választók eldönthetik, hogy az új feltételek alapján az EU-tagjai akarnak-e maradni - fejtette ki David Cameron.

Az uniónak is változnia kell

A brit kormányfő szerint ha az Európai Unió nem hajtja végre a London által szükségesnek ítélt reformokat, akkor felmerül az EU kudarcának veszélye, és ebben a helyzetben Nagy-Britannia "a kijárat felé sodródhat".

David Cameron kijelentette: az EU fennmaradására a legnagyobb veszélyt nem a változtatások szószólói jelentik, hanem azok, akik az "új gondolkodásmódot eretnekségként bélyegzik meg". "Hosszú történelme során Európa már megtapasztalhatta, hogy vannak olyan eretnekek, akikről kiderült, hogy igazuk van" - fogalmazott a konzervatív párti brit miniszterelnök. Cameron szerint a jelenlegi állapotok fenntartása nem biztosítaná az euróövezet jövőjét sem, és nem hozná közelebb az EU-t saját polgáraihoz.