Sötétbe borul a Colosseum a Jobbik miatt

Vágólapra másolva!
Lekapcsolják a Colosseum világítását a magyarországi Jobbik elleni tiltakozásként január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján - jelentették be szerdán Róma városa és a római zsidó közösség kezdeményezését.
Vágólapra másolva!

Vasárnap este sötétbe borul Róma egyik jelképe, a világ egyik legismertebb műemléke. Az idei holokauszt-emléknapon lekapcsolják a Colosseumot sötétedés után megvilágító reflektorokat. Róma városa és a Római Zsidó Közösség így kíván tiltakozni a Jobbik "antiszemita tettei és kijelentései" ellen. A kezdeményezést a római Capitolium-dombon álló városháza szerdán jelentette be egy sajtóközleményben, amely a város honlapján is olvasható olasz nyelven.

Támogatását jelezte az önkormányzati testület Keresztény Identitás nevű frakciója is, valamint meghívást kapott Magyarország római nagykövete. Gianni Alemanno, az olasz fővárosnak az egykori jobboldali Nemzeti Szövetség (AN) színeiben 2008-ban megválasztott főpolgármestere arra emlékeztetett, hogy az Európai Zsidó Parlament (EZSP) kedden elítélte a Magyarországon a "szélsőjobboldali Jobbikkal aggasztóan terjedő antiszemitizmust".

"A Colosseum elsötétítésével Róma városa és a Római Zsidó Közösség jelképesen el akarja ítélni a xenofób tetteket és ideológiákat nemcsak a magyar szélsőjobboldali pártokban, hanem egész Európában" - fogalmazott Alemanno. A főpolgármester arra szólította fel az európai fővárosokat és az egész civil társadalmat, csatlakozzon az "emlékezés tanítására és átadására".

Riccardo Pacifici, a Római Zsidó Közösség elnöke kijelentette: "Ma egy európai ország az antiszemitizmus rémálmában él, a múltba, a harmincas évekbe való visszaugrással. Mi, olasz és európai polgárok ezt nem tűrhetjük." Mint mondta: "Azt tudni, hogy Magyarországon barna ingben mennek a parlamentbe, az utcán masíroznak, és egyedül arra gondolnak, hogy zsidókat vagy izraelieket listázzanak - merénylet az évtizedek alatt újraépített értékek ellen, és elborzaszt bennünket. De nem maradunk közömbösek. A közömbösség az intolerancia szövetségese."

A Colosseum fényeinek kikapcsolása gyakori tiltakozási mód Rómában. Minden évben november 30-án, a halálbüntetés elleni világnapon a Szent Egyed közösség így követeli a halálos ítéletek eltörlését. Tavaly a maffia áldozatainak emléknapján is sötétbe borult a műemlék.