55 halottja van a túszmentő akciónak

Vágólapra másolva!
Vérfürdőbe torkollott az algériai hadsereg túszmentő akciója: az iszlamisták hét külföldit öltek meg, míg az ő veszteségük 11 fő. Korábban két norvég túsz szabadult ki az iszlamista terroristák által elfoglalt gázkitermelő telepről. A három napos katonai akciónak összesen 55 halottja van.
Vágólapra másolva!

Az algériai különleges erők szombaton "végső támadást" hajtottak végre az iszlamisták ellen, akik szerda óta hazai és külföldi túszokat tartottak fogva egy gázkitermelő telepen. Az al-Kaidához közel álló fegyveresek az akció során megöltek hét külföldit, az ő veszteségük 11 fő - jelentette az APS algériai hivatalos hírügynökség.

"Lezajlott, a támadásnak vége, a katonaság bent van az üzem területén, megtisztítja az aknáktól" - mondta egy helyi lakos. A Sonatrach állami olaj- és gázvállalat közölte, hogy a fegyveresek elaknásították a területet. Egyelőre tisztázatlan, hogy összesen hányan estek a túszejtés áldozatául, nincs pontos adat arról, hány elkövető és hány túsz vesztette életét. A különleges erők 15 megégett holttestet találtak szombaton a sivatagi gázmezőn. Folyamatban van a tetemek azonosítása, még nem tudni, mi okozta halálukat.

Szombaton összesen 16 külföldi túsz szabadult ki, köztük két amerikai, két német és egy portugál. William Hague brit külügyminiszter szombaton Londonban azt mondta, hogy tíznél kevesebb a hiányzó britek száma. A korábbi jelentések a megölt túszok számát 12 és 30 közé tették, és számos eltűnt külföldiről szóltak, köztük norvégokról, japánokról, amerikaiakról és britekről. Washington még pénteken adott hírt Frederick Buttacio amerikai állampolgár haláláról, Laurent Fabius francia külügyminiszter egyik honfitársa elhunytáról. Bukarestben egy román állampolgár elhalálozásáról és négy kiszabadulásáról számoltak be. Az éjszaka folyamán két norvégot elengedtek, hat sorsa ismeretlen.

Az iszlamisták a telep elfoglalását és a túszejtést válasznak szánták a franciák beavatkozására Maliban. Az algériai túszejtésről itt olvashat bővebben.

Összesen ötvenöt halottja van a háromnapos katonai műveletnek. Az algériai kormány azt közölte, hogy 32 fegyveres és 23 túsz vesztette életét az akcióban. A nem végleges adatot a belügyminisztérium adta ki szombaton azt követően, hogy a különleges erők megrohamozták az iszlamisták utolsó bázisát az Ain Amenász közelében lévő gázkitermelő telepen.