Bizonyítékot találtak a szíriai mészárlásra

Vágólapra másolva!
A szíriai kormányerők tagadták, hogy ők követték volna el, sőt hogy egyáltalán lett volna ilyen, de a civilek és a helyi lakosok szerint a katonák öltek meg több mint 100 embert egy szíriai faluban. A BBC riportere bizonyítékot talált a mészárlásra.
Vágólapra másolva!

A BBC bizonyítékot talált arra, hogy tömegmészárlás történt a szíriai polgárháború egyik fő csataterének számító Homsz mellett. Legalább 100 embert öltek meg, és a házaikat is felégették.

A kormányerők tagadták a mészárlást, és az iszlamista militánsokat hibáztatták, de a Homsz melletti falu lakói szerint a hadsereg jelen volt akkor, amikor azok az emberek meghaltak, szerintük és a civilek szerint a katonák művelték a rémtettet.

Csütörtökön közölték ellenzékiek és emberi jogi aktivisták, hogy a Haszvija nevű faluban mészárlás történt, de az értesülést nem lehetett azonnal megerősíteni. A Syrian Observatory for Human Rights nevű civil szervezet szerint nők és gyerekek is voltak a 106 megölt ember között.

A halottak egy részét a saját otthonukban égették el, másokat késsel öltek meg - közölték a civilek. "Egész családokat végeztek ki, köztük egy 32 tagból állót is" - tették hozzá.

A civilek állításait a BBC riportere megerősítette. A szíriai hadsereg azt mondta neki, hogy a holttesteket már elszállították, de a tudósító talált olyan helyszínt, ahol még ott voltak a tetemek.

"Három elszenesedett test feküdt az egyik ház szobájában. Vérfoltok nyomait látni a betonon" - jelentette a tudósító. "A konyhában, ahol a porcelán teáscsészék rendben sorakoztak a polcon, több tucat töltényhüvely volt szétszórva, körülötte vérfoltok" - írta le a mészárlás egyik helyszínét.

A civilek arról is beszámoltak, hogy Aleppónál megöltek egy belga-francia újságírót.