Rutinos légi mentő volt a Londonban lezuhant helikopter pilótája

london, helikopter, baleset, Lángokban áll egy helikopter London belvárosában 2013. január 16-án, miután szemtnaúk szerint a légi jármű a levegőben nekiütközött egy toronydarunak és az utcára zuhant.
Vágólapra másolva!
Korábban mentőhelikoptereket vezetett életmentő küldetéseken, és több mint 15 év repülési tapasztalata volt annak a helikopterpilótának, aki szerda reggel egy darunak ütközve lezuhant London belvárosában. A férfi halála kollégáit és ismerőseit is megrendítette.
Vágólapra másolva!

Biztosan nem rutintalanság okozta azt a szerdai helikopterbalesetet, amelyben egy épület tetején álló darunak csapódott, majd lezuhant egy magánhelikopter London belvárosában - írja a BBC. A brit közszolgálati médium szerint ugyanis a helikopter vezetője, Peter Barnes rendkívül tapasztalt pilóta volt, aki több mint 15 éve vezetett helikoptereket az őt alkalmazó magáncég számára.

Barnes helikoptere szerdán reggel zuhant le Londonban, közvetlenül a Temze folyó partján, miután egy építés alatt álló toronyház tetején álló darunak csapódott. A balesetet valószínűleg a nagy köd okozta: a BBC szerint a baleset pillanatában nagyon alacsonyan szállt a köd London felett, de nem volt rendkívül sűrű. Ennek ellenére a baleset előtt a pilóta kérte az irányítótornyot, hogy irányítsák őt egy közeli leszállópályára.

Az ütközés után a helikopter egy főútra csapódott, ahol két autót is eltalált, és lángra lobbantott két szomszédos épülete. A balesetben azonban csodával határos módon a pilótán kívül csak egy járókelő vesztette életét ( a balesetről korábbi cikkünkben, itt is olvashat további részleteket).

Forrás: AFP/Justin Tallis
Ennek a toronynak ütközött a helikopter a ködben (a képre kattintva galéria nyílik)

A BBC-nek a pilóta kollégái azt mondták, hogy az 50 éves Pete Barnes az egyik legjobb pilóta volt, akit valaha ismertek. Összesen mintegy 12000 repült órával büszkélkedhetett, és éveken át mentőhelikoptereket is vezetett, életmentő küldetéseket teljesített Észak-Londonban, valamint Derbyshire, Leicestershire és Rutland megyék légi mentő szolgálatánál is.

A pilóta ugyanakkor már otthagyta a mentőszolgálatot, és egy magáncég alkalmazásába állt. A cég vezetője a baleset után azt mondta, lesújtotta őket a pilóta elvesztése, akit nem csak munkatársként becsültek nagyra, de jó barátnak is tartották. A férfit felesége és gyermeke is gyászolja.