Lóhúst találtak a tescós hamburgerekben

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság és Írország szupermarketjeiben a marhahústermékként árult hamburgerekben ló- és sertéshús maradványokat találtak. Azt még meg tudták magyarázni, hogy a sertéshús hogyan kerültek a hamburgerekbe, de a lóhús eredete egyelőre nem tisztázott.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indítottak az Egyesült Királyságban és Írországban annak kiderítésére, hogyan kerülhetett a szupermarketek polcaira lóhúst tartalmazó marha hamburgerhús - írja a brit BBC csatorna online oldala. A ló- és sertéshús nyomait brit és ír szupermarketek marhahústermékként árult hamburgereiben egy rutinellenőrzéskor találta meg az ír élelmiszer-biztonsági hatóság (FSAI). A hatóság szerint a lóhússal és sertéshússal kevert marhahúshamburgereket a Tesco, a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben találták.

A vizsgálatba bevont egyik Tesco-áruházban találtak olyan marhahúshamburgerként árult terméket, amely 29,1 százalékban lóhúst tartalmazott, de a teljes vizsgálati mintán belül a tipikus szennyezettségarány általában nem haladta meg a 0,1-0,3 százalékot.

Az FSAI vezérigazgatója, Alan Reilly kedd esti nyilatkozatában kijelentette: a sertéshús-szennyezettséget mutató DNS-minták adódhatnak abból, hogy a beszállító húsüzemekben sertésfeldolgozással is foglalkoznak, a lóhús jelenlétére azonban nehéz egyértelmű magyarázatot lelni, "Írország kultúrájától ugyanis idegen a lóhús fogyasztása". Reilly hangsúlyozta, hogy egyes vallási csoportok számára a sertéshús jelenléte is elfogadhatatlan marhahúsként vásárolt termékekben.

A Tesco műszaki igazgatója, Tim Smith kedden este közölte, hogy a hálózat összes üzletéből azonnal bevontak minden olyan hústerméket, amelyek az érintett beszállítóktól származnak, és dolgoznak azon, hogy még egyszer ne fordulhasson elő ilyen.

Az FSAI 27 hamburgerféleséget vizsgált, és 37 százalékukban mutatott ki lóhúst, 85 százalékukban pedig sertéshúst. A hatóság által tesztelt 31 más marhahústermék közül 21 ugyancsak tartalmazott sertéshúst, jóllehet ezekben lóhúst nem találtak. Az FSAI hangsúlyozta, hogy a ló- és sertéshússal kevert marhahúsféleségek sem jelentenek egészségügyi veszélyt, így nem elsősorban élelmiszer-biztonsági kérdésről van szó.