Megtanult beszélni a nyelv nélkül született lány

Vágólapra másolva!
A világon először sikerült beszédre tanítani egy nyelv nélkül született embert. A brazil nőnek hatalmas szerencséje volt már azért is, hogy túlélte a csecsemőkort. Húszas éveire beültetett műnyelvvel kommunikálhat a világgal.
Vágólapra másolva!

Megtanult beszélni egy nyelv nélkül született, 23 éves nő Brazíliában. A szenzációs hírt orvosai jelentették. Nem volt még a világon hasonló eset - mondta Frederico Salles sebész a Globo című napilapnak.

A 23 éves Auristela Viana da Silvának több éven át tartó kezelés alatt sikerült megtanulnia beszélni és rágni. Az esetet hétfőn mutatták be a Brazíliavárosi Egyetemen.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy valaki nyelv nélkül szülessen, és még ritkább, hogy túléli a csecsemőkort. A babák többnyire még a diagnózis felállítása előtt meghalnak, mert alig tudnak táplálékot magukhoz venni - mondta Salles. Auristela azért élhette túl a kritikus időszakot, mert anyja olyan üveget eszkábált, amelyik a tejet közvetlenül a torokba csorgatja.

Az elmúlt 16 évben Auristela orvosi kezelések során esett át. A cél az volt, hogy mesterséges nyelvet ültessenek be nála, amihez Salles szerint az állkapocscsontot kellett kiszélesíteni. Ehhez olyan technikát alkalmaztak, amelyet amúgy az amputált lábú betegeknél vetnek be.

Auristela jelenleg kórházi ápolónak tanul, és saját elmondása szerint normális életet él.