Megindultak a francia tankok a Szaharában

A kormányhadsereg francia támogatással harcol az iszlamista lázadók ellen Maliban, francia katonák egy Mirage 2000D harci gépet fegyvereznek fel
Vágólapra másolva!
A nyugat-afrikai Maliba vezényelt francia csapatok újabb rohamot intéztek az ellen a város ellen, amelyet korábbi hírek szerint egyszer már elfoglaltak. Mint kiderült, korai volt az öröm, az iszlamisták még tartják a frontot. Immár tankok is vonulnak a sivatagban, miközben egyre több ország ígér segítséget a legújabb afrikai háborúhoz.
Vágólapra másolva!

Szárazföldi hadműveletet kezdtek a francia katonák kedden Mali középső részén, ahol múlt péntek óta Franciaország légi csapásokkal próbálja elejét venni az iszlamista lázadók előrenyomulásának. A franciák a mali kormányhadsereg csapataival közösen az ország nyugati részében fekvő Diabalyt próbálják visszafoglalni az iszlamista fegyveresektől, akik - az al-Kaida terrorszervezet egy algériai tagjának, Abu Zeidnek a vezetésével - nemrégiben átvették az ellenőrzést a városban.

Ezzel párhuzamosan tovább folynak a légicsapások is az ország északi részében, amelyet az iszlamisták tavaly foglaltak el, kihasználva egy katonai puccs adta hatalmi űrt és a nomád tuaregek lázadását. A felkelés után kettészakadt sivatagi országban néhány nap alatt valóságos háború bontakozott ki.

A francia kormány kedden jelentette be, hogy hosszabb távon összesen 2500 katonát akar küldeni a nyugat-afrikai országba. Ennek egyharmada már jelenleg is Maliban tartózkodik. A francia csapatokat a tervek szerint a térség afrikai országainak hadseregei fogják kiegészíteni összesen mintegy 3200 katonával, hogy közösen verjék le az iszlamista felkelést a Szaharában (a megindított háborúról korábbi cikkünkben, itt olvashat részletesen).

Rosszabb a helyzet, mint hitték

A hét elején a francia vezérkar még fényes győzelmekről számolt be, azt állították, hogy visszafoglalták az iszlamisták által múlt héten elfoglalt várost, Konnát, amely miatt az egész francia beavatkozás elkezdődött. Keddre kiderült, hogy nem ilyen rózsás a helyzet. Nem elég, hogy a francia ellentámadás közben az iszlamisták bevették a mostani francia ellentámadásban ostromlott Diabalyt, a korábban elesett Konnát sem sikerült visszavenni, vagyis mindkét fronton a lázadók vannak előnyben.

Párizsban Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter kedden ismerte el, hogy a korábbi hírekkel ellentétben még nem foglalták vissza a Bamakótól 700 kilométerre északkeletre fekvő, stratégiai fontosságú Konna városát. Hozzátette azonban, hogy a harcok folynak. Közben Bamakóból, a fővárosból kedden délután francia harckocsik indultak észak felé is. Egyelőre nem ismeretes, pontosan milyen küldetést kell végrehajtaniuk.

Jön a segítség

Keddi értesülések szerint a nyugat-afrikai országokat tömörítő szervezet, az ECOWAS államai egy héten belül küldik csapataikat a franciák megsegítésére. Franciaország jelenleg "az első vonalban" harcol Maliban az iszlamista csoportok ellen - közölte kedden Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök a párizsi nemzetgyűlésben.

Közben újabb európai országok is konkrét felajánlásokat tettek a franciák megsegítésére. Németország közölte, hogy szállító repülőgépekkel támogatja a katonai műveletet, és humanitárius segítségnyújtásra is készen áll. Francia kérésre összesen négy Transall katonai szállító repülőgépet és egy Boeing A310-es személyszállító repülőt bocsáthat rendelkezésre, ezekkel szállíthatják majd a nyugat-afrikai államok közösségének (ECOWAS) egységeit Maliba. Német csapatokat azonban nem küldenek az afrikai országba - közölték.

Hasonló felajánlást tett korábban Nagy-Britannia is, kedden pedig Belgium állt be a sorba. A belga védelmi minisztérium szintén légi szállító és egészségügyi, mentő kapacitással járul hozzá a franciák Maliban folyó "Szervál" nevű hadműveletéhez.

A légi szállítási feladatok ellátásához Belgium két amerikai gyártmányú, C-130 Hercules típusú katonai szállító repülőgépet biztosít, az esetleges sebesültek ellátását pedig egy A-109-es, orvosi feladatokra is felszerelt helikopterrel és személyszállító helikopterrel ellátott egységgel segíti Belgium. A műveletben összesen mintegy 75 belga katona vesz részt, akik közül vannak, akik már kedden útnak indultak az elefántcsontparti Abidjanba és Mali fővárosába, Bamakóba, hogy megkezdjék küldetésüket.

Az USA várhatóan pilóta nélküli drónokkal támogatja majd a harcot - értesültek amerikai lapok. Az Egyesült Államok kész "minden szükséges segítséget" megadni a Maliban harcoló francia erőknek, katonákat azonban egyelőre nem szándékozik küldeni a nyugat-afrikai országba - jelentette ki kedden az amerikai védelmi miniszter, aki szintén főleg "logisztikai" segítségnyújtásban gondolkodik.