Bíróság elé állítják a németeknél kémkedő orosz házaspárt

Vágólapra másolva!
Hamis útleveléllel telepedett le a házaspár több mint két évtizede Nyugat-Németországban. A vád szerint azóta továbbítottak bizalmas információkat a szovjet, majd később orosz hírszerzésnek.
Vágólapra másolva!

Hamarosan elkezdődik a tárgyalása annak a házaspárnak, akinek tagjai ipari titkok után kémkedtek Németországban. A házaspár kémkedett, és kódolt üzeneteket továbbított az orosz hírszerzésnek - írja a brit BBC csatorna online oldala.

Andreas és Heidrun Anschlag 25 évvel ezelőtt telepedett le hamis útlevéllel Nyugat-Németországban. A vád szerint a korábbi Szovjetuniónak, majd Oroszországnak kémkedtek. Ha bűnösnek találják őket, hosszú börtönbüntetésre számíthatnak. A pár, amelyet 2011 októberében tartóztattak le, tagadja a kémkedést. A német sajtó arra figyelmeztet, hogy egy látványos tárgyalás utáni ítélet ronthat az orosz-német diplomáciai kapcsolatokon.

A házaspár tevékenysége a német lapok szerint akkor lett gyanús a hatóságoknak, amikor 2010-ben az FBI felszámolt egy tízfős orosz kémhálózatot az Egyesült Államokban. A Deutsche Welle szerint a Németországban működő kémek azért buktak le, mert kapcsolatban álltak az Amerikában lefülelt egyik kémmel.

A házaspár férfi tagját a baden-württenbergi Balingen városában, a feleséget pedig a Hessenben található Marburgban fogták el. Az asszony állítólag épp kódolt rádióadást hallgatott egy adóvevőn, amikor a rendőrök rátörtek. A házaspár a Deutsche Welle szerint még az 1990-es években érkezett Németországba Mexikón keresztül, papírjaik szerint egyikük Argentínában, másikuk Peruban született.

A kémkedéssel vádolt házaspárról szóló cikkünket itt olvashatja.