Az ENSZ támogatja a mali intervenciót

Vágólapra másolva!
Hétfő késő esti ülésén az ENSZ Biztonsági Tanácsa úgy döntött, hogy támogatja a Maliban végrehajtott, iszlamisták elleni francia katonai akciót.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa támogatásáról biztosította az afrikai Maliban végrehajtott francia katonai intervenciót - közölte Franciaország ENSZ-nagykövete New Yorkban, a testület rendkívüli ülése után helyi idő szerint hétfő késő este.

Gerard Araud hangsúlyozta, hogy a BT valamennyi tagállama támogatta az intervencióval, illetve az iszlamisták visszaszorításának szükségességével kapcsolatos francia álláspontot. "Valamennyien elismerték hogy Franciaország teljes mértékben a nemzetközi jog talaján áll " - állította a diplomata, külön kiemelve: Oroszország dicsérte a francia diplomáciát, amiért az ENSZ-határozatokkal összhangban jár el.

Franciaország a múlt hét közepén indította el a katonai intervenciót a Mali északi részét megszállva tartó és dél felé nyomuló iszlamisták ellen. Azóta több légicsapást hajtott végre, és korábbi értesülések szerint sikerült megfékezni az előrenyomulást. A nagykövet utalt arra, hogy az intervenciót néhány afrikai ország is támogatja. Az afrikai erők főparancsnoka egy nigériai tábornok, aki már Bamakóban tartózkodik - jelentette ki.

A nagykövet megerősítette, hogy több nyugati ország az intervencióhoz logisztikai támogatást, főként szállító repülőgépeket ígért. Ígéretekkel rendelkezünk az Egyesült Államoktól, Kanadától, Nagy-Britanniától, Belgiumtól, Dániától és - mint fogalmazott - talán Németországtól.

A diplomata szerint egyelőre nem lehet megjósolni, hogy az intervenció meddig tart. Egyértelmű azonban, hogy végül politikai megoldásra lesz szükség - jelentette ki, hozzátéve, hogy Franciaország a szembenálló felek közötti párbeszédet, illetve megbékélést támogatja.