Milliók gázoltak a Gangeszbe

Kezdetét vette a hindu Kumbh Mela fesztivál, Allahabad, Gangesz
Vágólapra másolva!
Közel százmillió hindut várnak a világ legnépesebb eseményének számító, 12 évente megtartott rituális fürdésre a Gangesz folyóba. Az 55 napos Kumb Mela fesztivál első napján már majdnem 8 millióan megmártóztak. A különleges indiai ünnep célja, hogy a hinduk megszabaduljanak bűneiktől.
Vágólapra másolva!

Az 55 napon át tartó Kumb Mela a világ legnépesebb vallási fesztiválja: szent emberek gázolnak ezrével a Gangesz vizébe, testük hamuval borított. A legtöbb résztvevő azonban a hindu vallás egyszerű, hétköznapi követője, ők India minden sarkából érkeznek a négy kijelölt fürdőhelyre, köztük Alláhábádba.

A fesztivál hivatalosan hétfőn hajnalban kezdődött. A BBC beszámolója szerint a rendőrség úgy becsülte, hogy késő délutánig már 7,5 millióan fürödtek, a nap végére akár 10 millióan is megmártózhatnak.

Megtisztulnak

A hinduk úgy hiszik, hogy a szent folyóban való megmártózás megtisztítja őket a bűneiktől, és segít az egészségük megőrzésében. A rítus a lelki megtisztulás és üdvösség felé mutat utat. Utoljára, 2001-ben a fesztivál első napján 40 millióan mártóztak meg, ezzel megdőlt a világon rendezett legnépesebb fesztivál rekordja.

A szervezők úgy becsülik, hogy a következő napokban naponta kétmillió zarándok járul majd a folyópartra, számukra 35 ezer vécét és további 20 ezer utcai latrinát alakítottak ki. A biztonságra 12 ezer rendőr ügyel, az ő feladatuk lesz a tömegpánik megakadályozása is.

Forrás: AFP/Roberto Schmidt
A képre kattintva galéria nyílik!

A szokásosnál is különlegesebb

Az idei fesztivál egyébként azért különleges, mert ez úgynevezett Kumb Maha, amely 144 évente csak egyszer következik el, miután 12 szokásos Kumb Purna fesztivált minden 12. évben megrendeztek. Létezik egy Kumb Ardh (vagy fél kumb) névre hallgató harmadik típusú fesztivál, ezt hatévente rendezik meg.

A Kumb Maha - amilyen az idei - helyszíne mindig Alláhábád. Alláhábád az ország középső-északi részén fekszik, itt találkozik a Gangesz a másik két szent folyóval, a Jumnával és a Szaraszvatival.

A Kumb Mela az ősi Indiába, a védikus korszakra vezethető vissza, akkor rendezték meg először a folyóünnepet. Eredete a hindu mitológiában az egyik népszerű teremtésmítoszban található meg, amelyet egyaránt említ a Bhágavata Purána, a Visnu Purána, a Mahábhárata és a Rámájana.