Hatvan halottat hagytak a franciák Maliban

Vágólapra másolva!
A vasárnapi támadásokban iszlamista fegyveresek haltak meg. Szervezetük hétfőn megfenyegette Franciaországot, és európai színhelyek elleni támadásokat ígért.
Vágólapra másolva!

Több mint hatvan iszlamista fegyveres halt meg Mali északi részén, a Gao város és környéke elleni francia légicsapásokban - közölte hétfőn több helyi lakos és a biztonsági szervek illetékesei. "A támadásokat a búvóhelyükön átvészelő iszlamisták az éjszaka kimerészkedtek, és összeszedték társaik holttestét" - mondta egy lakos, akit az AFP tudósítója a fővárosból, Bamakóból hívott fel telefonon. Állítását megerősítette több más helyi lakos és egy biztonsági tisztségviselő.

"Főleg a gaói katonai táborban haltak meg sokan. Az iszlamisták éppen tanácskoztak, és váratlanul érte őket a támadás" - tette hozzá egy biztonsági szerv tisztségviselője, aki szerint az emberveszteségen kívül nagy kár érte az iszlamisták logisztikai képességeit is. "A hatvan halott egyáltalán nem túlzás" - mondta.

Laurent Fabius francia külügyminiszter vasárnap közölte: "A francia erők megállították az iszlamisták déli irányú előrenyomulását, és a terroristák bázisait támadják északon." Gaóban található a térséget ellenőrzése alatt tartó iszlamista szervezet, a Mozgalom a Nyugat-afrikai Dzsihád Egységéért (MUJAO) főhadiszállása.

A MUJAO hétfőn megfenyegette Franciaországot a légicsapások miatt. "Franciaország megtámadta az iszlámot, mi pedig Allah nevében az ország szívére mérünk csapást" - jelentette ki az AFP-nek szintén telefonon nyilatkozva Abu Dardar, a szervezet egyik vezetője. Arra a kérdésre, hogy ez mit jelent, hol várhatók támadások, azt válaszolta: "Mindenütt. Bamakóban, Afrikában, Európában."

Több egybehangzó forrás közölte hétfőn, hogy iszlamista fegyveresek, akiket az Iszlám Maghreb al-Kaidája (Aqmi) terrorszervezet egyik vezetője irányít, hétfőn megtámadták a Mali középső részén, Bamakótól 400 kilométerre északra lévő Diabali várost, amely a mali kormányerők ellenőrzése alatt áll. "A mauritániai határ mellől jöttek, ahol a francia hadsereg bombázta őket" - mondta az AFP-nek egy bamakói biztonságis forrás.

Franciaország hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte a Maliban kialakult helyzet megvitatására. A testület helyi idő szerint hétfőn délután ül össze New Yorkban.