Elkapták a zágrábi robbantások gyanúsítottját

Vágólapra másolva!
A zágrábi robbantások elkövetésének gyanújával a hatóságok őrizetbe vettek egy horvát férfit, aki a csütörtöki robbantásban megsérült - jelentette be a rendőrség vasárnap Zágrábban. Öt év börtönt kaphat.
Vágólapra másolva!

Vitomir Bijelic bűnügyi rendőrkapitány a horvát televízió (HTV) által közvetített rendkívüli sajtótájékoztatón közvetve megerősítette, hogy a gyanúsított a csütörtök éjjeli robbanásban megsebesült 53 éves férfi. A tett elkövetésének oka egyelőre nem ismert.

Január 11-én 0 óra 5 perckor ismeretlen robbanószerkezet lépett működésbe a horvát főváros nyugati részében egy autóbuszmegállónál, aminek következtében könnyebb sérüléseket szenvedett egy férfi, akit a helyszínről kórházba szállítottak.

Két nappal korábban, január 9-én 3 óra 50 perckor Zágráb legnyugatibb városnegyedében a Podsused állomásnál a Zágráb és Varasd (Varazdin) között közlekedő tehervonat áthaladásakor történt robbanás. Személyi sérülés nem történt, azonban a mozdony és a sínek megrongálódtak, s néhány környékbeli házban kisebb anyagi kár keletkezett.

A két robbantás nagy riadalmat keltett a horvát közvéleményben. A rendőrség az államügyészséggel és a nemzetbiztonsági szolgálattal együtt folytatja a vizsgálatot annak felderítésére, hogy a gyanúsítottnak voltak-e tettestársai. A hatóságok jelen pillanatban mindkét robbantást élet- és vagyonbiztonság veszélyeztetésének minősítik, ezért a törvény akár öt évig terjedő börtönbüntetést ír elő.