Wass Albert-megemlékezést vizsgálnak a román rendőrök

Vágólapra másolva!
A román rendőrség vizsgálja a Wass Albert születésének 105. évfordulója alkalmából a székelyföldi Gyergyószentmiklóson tartott január 8-i megemlékezést. Romániában 2002-ben betiltották a korábban háborús bűnök miatt halálra ítélt író kultuszát. A megemlékezés több szervezőjét és előadóját kikérdezte már a rendőrség, amely nem vizsgálatról, hanem csupán a törvényesség ellenőrzéséről beszél.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban a rendőrök két illetékest kérdeztek arról, hogy ki volt a január 8-i gyergyószentmiklósi Wass Albert-megemlékezés ötletadója, szervezője, finanszírozója. A rendezvény előadóját hétfőre idézték be a rendőrségre - írja a Székelyhon portál.

A január 8-án tartott megemlékezésen a résztvevők megtekintették a Duna Televízió által készített Wass Albert-portréfilmet, meghallgatták az Üzenet haza című Wass Albert-verset, és Selyem Antónia irodalomtanár előadását az íróról.

Kisné Portik Irén, a rendezvény egyik szervezője a Székelyhont arról tájékoztatta, hogy a rendőröknek is elmondta, a rendezvényen kizárólag Wass Albert írói munkássága került szóba. Selyem Antónia, a rendezvény másik szervezője azt mondta, Wass Albert regényeit Romániában adták ki, azok megvásárolhatók a romániai könyvesboltokban. "Nem értem, mi a gond, ha megemlékezünk a szerzőről?" - tette fel a kérdést.

Nem vizsgálat, ellenőrzés

Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrkapitányság szóvivője a Székelyhont arról tájékoztatta, kivizsgálásnak sem nevezné a rendőrség érdeklődését, csupán az esemény törvényességének ellenőrzése zajlik. "Ez egy szokványos eljárás, ellenőrzés, mert még kivizsgálásnak sem nevezném, gyakran kerül rá sor, ha egy esemény kapcsán észrevételezés érkezik hozzánk, vagy mi észrevételezünk olyasmit, ami felveti a törvényesség kérdését. Az ellenőrzés folyamatban van, amennyiben törvénysértésre derül fény, azt nyilvánosságra fogjuk hozni" - mondta a szóvivő.

Az erdélyi arisztokrata családból származó Wass Albertet azzal vádolták meg a korabeli román hatóságok, hogy 1940-ben, a magyar hadsereg Észak-Erdélybe történő bevonulásakor parancsot adott több ember kivégzésére. 1946-ban háborús bűnök elkövetése miatt egy kolozsvári népbíróság távollétében halálra ítélte. Romániában 2002-ben kormányrendeletben tiltották be a háborús bűnösök kultuszát. A jogszabály értelmében három erdélyi településen távolították el talapzatáról az író szobrát.