Befuccsolt a franciák túszmentése Szomáliában

Vágólapra másolva!
A kiszabadítás közben fogvatartói valószínűleg megölték azt a francia titkosszolgálati ügynököt, akit még 2009-ben raboltak el. A katonai műveletben 17 szomáli harcos és legalább egy francia katona meghalt.
Vágólapra másolva!

Nagy valószínűséggel akció közben meghalt a francia titkosszolgálat (DGSE) ügynöke, Denis Allex, akit szombat hajnalban próbáltak meg kiszabadítani Szomáliában - közölte a francia Védelmi Minisztérium. A Reuters beszámolója szerint a francia kommandósok három helikopterrel ütöttek rajta a milicistákon, és élénk tűzpárbaj zajlott.

"Mivel a terroristák három és fél évig minden tárgyalási ajánlatot hajlíthatatlanul elutasítottak, Denis Allexet pedig embertelen körülmények között tartották", a francia hatóságok "katonai műveletet terveztek és hajtottak végre" a túsz kiszabadítására - fogalmazott a minisztérium közleménye.

Forrás: AFP
Denis Allex

Jean-Yves Le Drian, francia védelmi miniszter egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kommandósok komoly ellenállásba ütköztek a rajtaütés során. Minden jel arra utal, hogy Denis Allexet megölték a fogvatartói, mondta Le Drian.

A Mogadishutól 120 kilométerre délre végrehajtott katonai akcióban 17 szomáli harcos és egy francia katona meghalt, egy pedig eltűnt. A szemtanúk beszámolói szerint legalább négy civil, köztük egy terhes nő is meghalt, valamint többen megsérültek. Egy helybeli a BBC-nek azt mondta, hogy 10 percen keresztül csak kézifegyverek hangját hallotta, majd megjelentek a helikopterek, és azokról is lőni kezdtek.

A férfit őrző al-Shabaab milicista csoport szerint Allex a közelében sem volt az akciónak, és még életben van. Állításuk szerint rajta kívül egy sérült katonát is fogva tartanak. Az iszlamisták egyúttal megfenyegették Franciaországot, hogy a katonai műveletnek "keserű következményei" lesznek.

Denis Allex tavaly októberben videoüzenetben kért segítséget Francois Hollande miniszterelnöktől. Az ügynököt egy kollégájával együtt még 2009-ben rabolták el Mogadishuban. Társa egy hónappal később megszökött, de Allexet 3,5 évig fogva tartották.