Doctor O, a nagy manipulátor

német szervátültetési botrány, illusztráció
Vágólapra másolva!
Betegeikért aggódtak, klinikájuk hírnevét próbálták öregbíteni, vagy csak simán korruptak voltak azok az orvosok, akik hamisított adatokkal juttatták előrébb a várólistákon új szervre váró pacienseiket. Az orvosokon hatalmas a nyomás a hónapokig vagy évekig hiába reménykedő betegek miatt, de több jel utal arra is, hogy nem csak ez mozgatta őket, amikor a legválogatottabb módszerekkel átverték az egész rendszert.
Vágólapra másolva!

Felülvizsgálják az egész német szervátültetési programot, miután tavaly nyár óta országszerte több, szervátültetéssel foglakozó klinikán robbant ki botrány. Számos olyan esetre derült ugyanis fény, amikor új májra, vesére, tüdőre, szívre, hasnyálmirigyre váró betegek visszaélések révén kerültek előrébb a várólistákon, és jutottak hamarabb új szervhez, vélhetően jogtalanul megelőzve másokat.

A botrányok miatt megvizsgálják mind a 47, szervátültetéssel foglalkozó központ működését Németországban, és nem is csak az eddig is gyanús eseteket. "A szomorú tanulság, hogy nyilvánvaló, az eredetileg gyanús központokon kívül mások is érintettek az ügyekben" - közölte Frank Ulrich Montgomery, a német orvosi kamara elnöke. Az elnök szerint várhatóan több hasonló ügy kerül még nyilvánosságra, és "csak a legnagyobb átláthatósággal és hatékonyabb ellenőrzéssel leszünk képesek újra visszaszerezni a bizalmat".

Tavaly nyáron Regensburg és Göttingen, októberben München, újévkor Lipcse egy-egy jó nevű egyetemi kórházában találtak gyanús eseteket, a négy klinikán összesen 107-et, amelyek mindegyikében kétségtelen volt a manipuláció, vagyis az orvosok megmásították vagy meghamisították a páciensek adatait, hogy így juttassák őket előrébb a várólistákon.

Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Jó nevű klinikák sározódtak be

Göttingenben tavaly nyáron két orvost függesztettek fel az egyetemi kórházban. Itt 23 rendbeli, gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja is felmerült, az elhunytak ugyanis lejjebb kerültek a várólistán, és nem jutottak időben új szervhez. Egy göttingeni orvos állítólag beleíratta a szerződésébe, hogy prémiumot kap minden májátültetésért, amit meg tud csinálni. Ezt a fajta jutalomrendszert eleve sok kritika érte a német egészségügyi hatóságok részéről.

Regensburgban az egyik - a göttingeni ügyekben is érintett - orvos páciensei miatt zajlik vizsgálat. Kiderült, a szerveket fogadó betegek fele olasz volt, ahogy a gyanúba keveredett egyik orvos is, és az olasz betegek majd mindegyike az érintett orvos egykori bolognai oktatóklinikájának a paciense volt. Az orvos - a nevét nem tették közzé, a német sajtó csak "Doctor O"-ként emlegeti - számos módszert alkalmazott arra, hogy manipulálja a listákat, de elég következetlenséget hagyott maga mögött ahhoz, hogy ellenőrzéskor szembeötlő legyen a turpisság.

Ráadásul nem ez volt az első eset, hogy gyanúba keveredett. 2005-ben egy regensburgi betegnek szánt májat egy jordániai paciensnek juttatott. A Göttinger Tagblatt helyi lap szerint nem is egy eset volt, több orosz és jordániai páciens került jó helyre a listákon. Az egyik neves német sebészprofesszor izraeli palesztin származású tanítványa ellen vizsgálat indult, de a nyomozást végül leállították, miután megígérte, hogy ilyet többé nem csinál. Folytathatta a munkáját, innen lépett előre a göttingeni egyetemi kórházba.

Münchenben, a Klinik rechts der Isar kórházban aktív manipulációra találtak példákat, vagyis az érintettek úgy értek el egy-egy páciens esetében a valósnál súlyosabb egészségügyi állapotot, hogy a leadott vérmintákat vizelettel keverték (a vérben található vizelet arra utal, hogy az érintett szervei nem működnek megfelelően), és azt állították, az érintettek művesekezelésre szorulnak. Arra is volt példa, hogy más ember vérmintáit adták be valaki nevében. Egy esetben viszont pont jobb állapotúnak hazudták a beteget, elhallgatták, hogy rákos is. Az érintett végül megkapta az új szervet, de rövid időn belül elhunyt a másik betegség miatt.

A szervek adatait is manipulálhatták

Lipcsében 38 gyanús esetet tárt fel a német orvosi kamara vizsgálata a 2010 és 2012 között elvégzett szervátültetések között. Két vezető orvost és egy munkatársukat fel is függesztették a hivatalukból a város egyetemi kórházában. Ők is dialízisre szorulónak hazudták pácienseiket. A lipcsei klinika orvosi bizottságának igazgatója, Wolfgang Fleig közölte, sokkolóak az állítások, és korántsem biztos abban, hogy nem volt kenőpénz az ügyben, de azt állította, nehezen tartja ezt elképzelhetőnek az általa személyesen ismert orvosokról és betegekről.

Tavaly nyáron arra utaló nyomokat is találtak, hogy nemcsak a betegek, hanem a donorszervek adatait is módosították. Mivel egyes esetekben - például, ha a donor idős, vírusos fertőzésben vagy rákban szenved - sok klinika visszautasítja a szervet, be lehet indítani az úgynevezett gyorseljárást, ami azt jelenti: a donort adó klinika saját betegeinek adhatja a szervet. Az egészségügyi minisztérium statisztikái szerint (amelyeket még tavaly idézett a Frankfurter Rundschau) 2002 és 2012 között megnégyszereződött a gyorseljárásban átültetett májak, megháromszorozódott a szívek, és a tüdők, meghétszereződött az ilyen eljárásban átültetett hasnyálmirigyek száma. Azt feltételezték, hogy a klinikák ezzel a módszerrel segítették saját betegeiket, de a kormány azt állította, a jelenség hátterében az idős korú donorok számának növekedése áll.

Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Pénz, hírnév, aggodalom

Többen is azon a véleményen vannak, hogy az ügyek jelentős részében kizárható a hagyományos értelemben vett korrupció. Sokkal inkább a klinikák és az orvosok közötti presztízsharc és a betegeikért aggódó doktorok túlbuzgósága állhat a háttérben. Az egyik ok a nyomás, amelyet az intézmények fejtenek ki orvosaikra, hogy minél több szervátültetéssel növeljék a kórház hírnevét, aminek révén több betegre és támogatásra számíthatnak - írja a Guardian. A szervre váró betegek közül ugyanakkor a szűk kínálat miatt sokan akár a végsőkig is hajlandóak elmenni, hogy donorszervhez jussanak.

Németországban sok a szervátültető központ, de kevés a szerv - állítja Eugen Bysch, a német betegvédelmi alapítvány elnöke. Miközben 12 ezer ember vár új májra, vesére vagy másra, kevesebb mint négyezer donorszerv válik elérhetővé évente. A szervadományozási kedv rendkívül alacsony, míg például Spanyolországban egymillió lakosra 32 donor jut, Németországban csak 15,8.

Az egymástól alapvetően független, de a rendszer hibáit jelző ügyek miatt meggyengült a németek bizalma a szervátültetést végző kórházakban, és jelentősen visszaesett a szervadományozási kedv. A német szervadományozási alapítvány szerint tavalyra 2011-hez képes 13 százalékkal (3917-ről 3508-ra) esett az adományozott szervek száma. Utoljára tíz éve volt ilyen alacsony ez. A Spiegel német magazin internetes kiadása által idézett becslések szerint Németországban minden nyolc órában meghal egy beteg, akit szervátültetéssel meg lehetne menteni.

A Die Welt konzervatív német lap szerint a rendszerbe bele van kódolva a manipuláció, mivel rendkívül nehéz a dolga annak, aki követi a szabályokat. Ez nem a szigor miatt van így, hanem azért, mert hatalmas a különbség a kereslet és a kínálat között. Ettől a legjobban a szervre váró betegek szenvednek, de orvosaiknak sem könnyebb, mivel úgy kell folyamatosan türelemre inteniük pácienseiket, hogy látják, romlik az állapotuk, és szenvednek.

Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A rendszer ezért elviselhetetlen a benne lévők számára, és valójában ez, nem pedig az erkölcstelenség vagy a pénzsóvárság vezet a visszaélésekhez. A lap szerint az érintett orvosoktól független felügyelő szerv tudná kizárni a visszaéléseket.

Miközben a kritikusok sokkal szigorúbb szabályozást követelnek - van, aki a német orvosi kamara szervátültetési alapelveit akarja törvénybe foglaltatni, így biztosítva a szankcionálhatóságot -, a német kormány szerint a várólisták ellenőrzési és felülvizsgálati rendszere megfelelően működik. Az Euro Transplant - a szervátültetéseket nemzetközileg koordináló intézmény - az első gyanús esetek után megszigorította a szervkérelmi procedúrát, arra kötelezve az orvosokat, hogy több és részletesebb információkat küldjenek az új szervre váró betegeikről.