Jég alatt rekedtek a kardszárnyú delfinek

Vágólapra másolva!
Egy észak-quebeci halászfalu, Inukjuak segítséget kért a kanadai kormánytól, hogy kiszabadíthasson egy tucat kardszárnyú delfint, amelyek a Hudson-öbölben a jég fogságába kerültek. Az állatok jelenleg egy léken keresztül tudnak lélegezni.
Vágólapra másolva!

A delfineket egy vadász vette észre kedden, egy nappal azután, hogy a helyiek szerint az öböl befagyott - írja a BBC. A falu több tucat lakója ment el a motoros szánnal egy órára lévő helyre, hogy megnézze az állatokat, amelyek ilyenkor nem szoktak erre előfordulni.

"Úgy tűnik, időről időre pánikba esnek" - mondta a CBC televíziónak Peter Inukpuk polgármester. "Máskor pedig hosszú időre eltűnnek, valószínűleg nyílt vizet keresnek, de nem találnak" - tette hozzá. Ráadásul a mostani lék is szűkülni látszik, ahogy a jég tovább fagy.

Inukpuk jégtörő hajót kért a kormánytól, a halászati és óceánügyi hivatal még tanulmányozza a helyzetet. A szóvivőjük szerint a jégtörők eléggé leterheltek ebben a pillanatban, például három kereskedelmi hajó is a jég fogságába került a Szent Lőrinc-folyón.

A video itt megtekinthető.