Torzonborz férfi fotói írják át az iráni kémjátszmát

Vágólapra másolva!
Nyomtalanul tűnt el 2007-ben a Perzsa-öböl egyik szigetén, és sokáig terroristák foglyának hitték Robert Levinsont, az FBI nyugalmazott ügynökét. Családja azonban most közzétett néhány 2011-es képet, amelyek a férfiről készültek, és egy titokzatos címről küldtek nekik. A narancssárga börtönruhában lefotózott torzonborz figura fotói arra utalhatnak, hogy az exügynök a segítőkészséget színlelő Irán titkos börtöneiben senyved.
Vágólapra másolva!

Bozontos, fehér szakállú, ősz, a vakutól piros szemű férfi pózol azokon a fotókon, amelyeket szerdán hozott nyilvánosságra egy immár majdnem hat éve eltűnt, nyugdíjazott FBI-ügynök családja. A beesett arcú, kócos, narancssárga kezeslábasban kifejezéstelen arccal bámuló amerikai férfinek 2007-ben veszett nyoma Iránban egy küldetésen, és azóta hiába próbálja előkeríteni az Egyesült Államok kormánya. A felismerhetetlenségig megöregedett és lesoványodott Robert Levinson eltűnésének rejtélyét azonban az eddig rejtegetett fotók egészen új megvilágításba helyezik.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Levinson most közzétett fotói

Levinson ügye évek óta foglalkoztatja Amerikát, hiszen sem azt nem tudni biztosan, hogy mit keresett eltűnésekor Iránban, sem azt, hogy ki rabolta el, miért tartja fogva, vagy hogy mit követel cserébe a szabadulásáért. Bár a hivatalos álláspont szerint Levinson már 1998-ban leszerelt az FBI-tól, még 2007-ben is sötét ügyekben nyomozott magándetektívként a Perzsa-öbölben. Családja állítása szerint egy "magánmegrendelő megbízásából" kutakodott cigarettacsempészek után, amikor az Irán és az Arab-félsziget között fekvő Kish szigetére utazott. Itt egy titokzatos kontaktszeméllyel találkozott, mielőtt nyoma veszett volna: a New York Times szerint egy Amerikából elmenekült férfivel, Davud Szalahaddinnal volt találkája, aki 1980-ban szökött Iránba, miután Washingtonban meggyilkolta a forradalomban elűzött perzsa sah egyik tanácsadóját.

Hogy mit akart az exügynök az iráni gyilkostól, nem tudni, ahogy azt sem, hogy mi történt vele ezután. A CBS amerikai tévécsatorna egyik tavaly szeptemberi adásában arról beszéltek: Levinsont iráni tisztviselők tartóztatták le a szigeten, de a perzsa állam azóta is folyamatosan tagadja, hogy köze lett volna az emberrabláshoz. Hogy mégis van rejtegetni valójuk az ügyben, azt mutatja, hogy az iráni hatóságok az emberrablás után nem engedtek hozzáférést külföldi diplomatáknak az eltűnt ügynök Kish szigetén hagyott holmijaihoz. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter tavaly márciusban Levinson megtalálását "kiemelt jelentőségű" feladatnak nevezte, miközben az FBI egymillió dolláros nyomravezetői díjat ígért annak, aki segít a férfi nyomára bukkanni.

Először törzsi területen keresték

A túszul ejtett ügynök története egyszerre családi tragédia és nemzetközi diplomáciai csata. Az FBI kötelékében több mint 3 évtizedet lehúzó férfi ugyanis egy feleséget, hét gyereket és két unokát hagyott hátra Amerikában, családja pedig azóta sem tett le róla, hogy viszontlátja. Felesége és egyik fia Iránba is elutazott, hogy kutakodjon, folyamatosan az FBI-t nyüstölik, és próbálnak a média segítségével is nyomást gyakorolni az amerikai hatóságokra, hogy ne tegyenek le a férfi kereséséről. Az ügy azonban kínos Amerikának, hiszen egy volt ügynökről van szó, aki a nagy ellenségnek, az atomprogramja miatt folyamatosan szankciókkal sújtott Iránnak a területén tűnt el, és az irániak jóindulata nélkül megtalálása is esélytelen.

Forrás: AFP/Behrouz Mehri
Forrás: AFP/Behrouz Mehri

Levinson felesége és egyik fia (jobbra) mindent megtesz a férfi szabadulásáért

Az USA és Irán között Levinson ügyében több titkos egyeztetés is volt az elmúlt években, sőt, Irán azt állította, hogy hatóságai igyekeznek segíteni az eltűnt férfi megtalálásában, rajtaütéseket is hajtottak végre különböző csoportok ellen, de hiába. Bár több amerikai képviselő évek óta állítja, hogy véleményük szerint Irán tartja fogva az exügynököt, az amerikai diplomácia sosem vállalta fel a nyílt vádaskodást. Amikor szóba került, Hillary Clinton csupán arról beszélt: információik szerint a férfi életben van, és "valahol Dél-Ázsiában tartják fogva".

Hogy életben van, azt onnan lehet tudni, hogy a férfi titokzatos fogva tartói korábban többször is próbáltak kommunikálni Levinson családjával és az USA kormányával. A most nyilvánosságra hozott felvételek is innen származnak. A családhoz először 2010-ben juttattak el egy videót, amelyen a lesoványodott férfi egy szürke fal előtt állva rongyos, fehér ingben beszél, és segítséget kér. A felvételen Levinson nem nevezte meg elrablóit, viszont azt mondta, jól bánnak vele. Arról is beszélt, hogy nincs túl jó egészségi állapotban, és nagyon gyorsan fogy a cukorbetegség elleni gyógyszere, majd többször is felszólította az USA kormányát, hogy segítsenek rajta. "Kérem, segítsenek, hogy hazajuthassak. A 33 év, amit az USA szolgálatában töltöttem, érdemel valamit" - mondja.

A felvételt az FBI csak bő egy évvel később hozta nyilvánosságra. A hatóságok a videó hátterében hallható pastu esküvői zene alapján azt feltételezték, hogy a felvételt Irán keleti határán túl, a pakisztáni és afganisztáni területeken elterülő Beludzsisztánban készíthették, és a nyomozók azt is kiderítették, hogy a videót egy pakisztáni internetkávézóból küldték. Az iráni hatóságok is azt bizonygatták, Beludzsisztán száraz, hegyes vidékein keresik az elrabolt amerikait, aki minden bizonnyal fegyveres milíciák fogságában van.

A 2010-es videó Levinson rabságáról

Guantanamo és a profizmus a rejtély kulcsa

A most közzétett fényképek azonban ellentmondanak ennek. A szakállas, torzonborz emberről készült fotók nem újak, a család és az FBI már 2011 áprilisában megkapta őket egy Afganisztánban azonosított telefonról, de csak most tették közzé őket. A család a képek közzétételét kedden azzal indokolta, hogy érzésük szerint a hatóságok nem tesznek eleget a férfi megmentéséért, így az eddig ismeretlen fotókkal szeretnék ügyére felhívni a figyelmet.

Ezek a képek voltak az utolsók, amelyeket Levinsonról kaptak - fogva tartásának negyedik évében. A nyakában és csuklóján láncot viselő, narancssárga rabruhában függöny előtt pózoló férfi kezében fehér lapokon üzeneteket tart. Ruhája, az üzenetek és a képek profi minősége fontos tanulsággal szolgált az amerikai hatóságoknak. A narancssárga rabruha éppen olyan, amilyet az USA hírhedt kubai börtöntáborában, Guantanamón hordanak a terrorizmussal gyanúsított rabok. Az egyik képen a Levinson kezében tartott táblán is az olvasható, " Itt vagyok Guantánamón. Tudjátok, az hol van?", a másik képen egy másik szöveg amerikai ügynökmúltját idézi: "Ez az eredménye annak, hogy 30 évig szolgáltam az USA-t".

Az AP hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó amerikai titkosszolgálati tisztviselők szerint ezek a képek teljesen átírták az exügynök sorsáról szóló feltételezéseket. Míg korábban komolyan foglalkoztak azzal a verzióval, hogy terroristák rabolták el a férfit, ma már teljes egyetértés van az amerikai szolgálatokon belül arról, hogy Levinsont az iráni hatóságok őrzik, vélhetően egy titkos iráni börtönben. Erre utal többek között a Guantanamóra kihegyezett fotósorozat: Máhmúd Ahmadinezsad iráni elnök korábban rendszeresen ostorozta Amerikát az emberi jogokat is sértő börtönkomplexum miatt. Leginkább azonban azt tartják bizonyítéknak, hogy a képek profi minőségűek, a CIA szerint egyértelműen professzionális kémek készítették azokat az iráni titkosszolgálat számára.

Forrás: helpboblevinson.com
Forrás: helpboblevinson.com

Így nézett ki Levinson 2007-ben, ilyennek képzelték az FBI fantomkép-rajzolói a fogságban

Mindez az AP forrásai szerint azt is jelenti, hogy a korábbi keresésről, razziákról szóló iráni ígérgetések mind gondosan felépített hazugságok voltak. Tavaly szeptemberben Ahmadinezsad elnök az amerikai CBS televíziónak Levinsonról beszélve utalt rá, hogy folytak amerikai és iráni titkosszolgálatok között tárgyalások foglyok cseréjéről. Mindez azonban az exügynök családját nem vigasztalja. Levinson eltűnése óta Irán már hazaengedett kémnek nézett amerikai hegymászókat, újságírókat és elfogott brit tengerészeket is, az ex-FBI-os azonban máig nem került elő.