Így szállt szembe Gerard Depardieu a francia elnyomással

Gerard Depardieu orosz állampolgárságot kapott, oroszországi hakni
Vágólapra másolva!
A putyini propagandagépezet gond nélkül bedarálta az orosz egykulcsos adórendszer legújabb rajongóját, Gerard Depardieu-t. A franciák nehezen nyelik le a Cyrano, Danton és Obelix bőrébe bújó, a vérbeli franciaságot megtestesítő színészlegenda orosz állampolgárságát. Miért lett ekkora felhajtás egy útlevél körül?
Vágólapra másolva!

Rocksztárokat megszégyenítő turnét bonyolított le Gerard Depardieu Oroszországban, miközben Franciaország hetek óta nem tud napirendre térni a felett, hogy a nemzeti kincsnek számító színész nem kevés adókedvezmény reményében felvette az orosz állampolgárságot. Franciaországban már azt is nehezen emésztették meg, hogy a 65 éves filmsztár a szocialista kormány által bevezetett, a gazdagokat kiemelten sújtó adórendszer elől első körben Belgiumba menekült, igaz, csak Lille-től mindössze húsz kilométerre, a határ közelében fekvő Néchinbe, amely már jó ideje a vagyonukat féltő francia milliomosok egyik kedvenc menedéke. Az orosz fordulat aztán csak tovább szította a hangulatot Franciaországban.

A nagy hátraarc

Bármennyire is miatta csapott fel Franciaországban a társadalmi vita a hazafiasság és az adórendszer közötti összefüggésekről, Depardieu nem az egyetlen híresség, aki anyagi okokból fordított hátat a hazájának. A svájci állampolgárságot választotta a színész Alain Delon és az énekes Johnny Halliday is, ahogy a Forma-1-es világbajnok Alain Prost is ott telepedett le. Igaz, az ő emigrálásuk nem váltott ki ekkora visszhangot.

Forrás: AFP/RIA Novosti
Egy szép barátság kezdete: Depardieu és Putyin

Ahogyan eddig az sem, hogy Depardieu-nek Belgiumban - alig néhány perc autózásra a francia határtól - csaknem háromezer honfitársa a szomszédja. Mégpedig a francia gazdaság olyan fontos szereplői, mint például az Auchan-áruházlánc és a Decathlon sportáruházak tulajdonosai, a Mulliez család tagjai, akik ugyancsak anyagi megfontolásból költöztek. A francia pénzügyminiszter, Jerome Cahuzac elismerte, évente hat-nyolcszáz vagyonos francia állampolgár hagyja el az országot. Hogy a szocialista kormány tervei mennyire pörgetik majd fel a gazdagok elvándorlását, azt még nem tudni, a 2012-es adatokra várni kell.

Össztűz alatt

A francia sajtó egy része már akkor sem kímélte a színészt, amikor Belgiumban vett ingatlant. A Libération, amely címlapon hozta a hírt, már csak "egykori színészzseniként" emlegette Depardieu-t. A műfaji követelményeknek megfelelően a Charlie Hebdo szatirikus lap túlzásokba is esett, amikor a címlapján a belga zászló előtt a meglehetősen terebélyes Depardieu képével és a következő felirattal jelent meg: "Vajon Belgium képes lesz megbirkózni a világ teljes koleszterinrakományával?"

Forrás: AFP/RIA Novosti
A kincset érő orosz útlevél

A Le Figaro már árnyalta a képet, és arról írt, hogy az ország elhagyásával Depardieu a francia elnyomással száll szembe, amely a konzervatív lap szerint egyre rosszabb és tűrhetetlenebb lesz. A lap intellektuális, erkölcsi és - az adók miatt - gazdasági elnyomásról ír, és szerinte az igazi botrányt a szocialista kormány okozta azzal, hogy a józan ésszel szembe menve támadta a gazdagokat.

Hasonló álláspontot próbált megértetni a francia újságolvasókkal maga Depardieu is, aki a Journal de Dimanche-ban megjelent írásában azt állította: "azért megyek el, mert itt úgy gondolják, hogy a sikert, az alkotást, a tehetséget és mindent, ami különbözik, szankcionálni kell". Depardieu valóban elképesztően termékeny, és ennek megfelelően adókban gazdag filmes éveket tudhat maga mögött. Számításai szerint a munkával eltöltött 45 éve alatt 145 millió eurót fizetett be.

A francia dilemma

Hogy Depardieu mostani gesztusa miért került címlapokra és miért váltott ki ilyen visszhangot, az részben a színész személyének is köszönhető. Egy francia újságíró a CNN-nek ezt azzal magyarázta, hogy Depardieu mindenki másnál jobban jelképe a gall szellemnek. A filmvásznon, a tévéképernyőn és azon túl is megtestesíti mindazt, amit a franciaság jelent: szenvedélyes, érzékeny, teátrális és grandiózus. Éppen ezért Depardieu dilemmát is okoz a franciáknak, akik a felmérések szerint megértik ugyan a szupersztárjuk álláspontját, és továbbra is imádják, de ugyanakkor hazafias kötelességnek tartják az adófizetést.

Depardieu felháborodása amennyire személyes, annyira politikai is. A színész a tavalyi elnökválasztási kampányban teljes mellszélességgel támogatta Nicolas Sarkozyt. Több nagygyűlésen beszédet mondott a később elbukó elnök újraválasztása érdekében, és nem titkolta, hogy kölcsönös érdekekre épül a viszonyuk. "Ha felhívom, negyed óra múlva visszahív. Ahányszor csak szívességet kértem Sarkótól, azonnal válaszolt" - indokolta tavaly megbecsülését az egyik francia szatirikus magazinnak.

Forrás: AFP/RIA Novosti
Az emlékezetes vacsora Szocsiban

Néhány hónap leforgása alatt azonban nemcsak azt kellett lenyelnie, hogy a kedvenc jelöltje elveszítette az elnökválasztást, hanem azt is, hogy a győztes Francois Hollande mélyen a pénztárcájába nyúlna. Az államháztartási hiány leszorítására 75 százalékos adót vetne ki az egymillió eurónál nagyobb jövedelemmel rendelkezőkre, és bár az intézkedést egyelőre elkaszálta az alkotmánybíróság, Jean-Marc Ayrault miniszterelnök jelezte, a kormány újrafogalmazza és ismét benyújtja javaslatát, és nem változtat az adó mértékén.

Oroszországból szeretettel

A francia adóhelyzet súlyosságára tekintettel Depardieu a Le Monde-nak még karácsony előtt csak viccelődött azzal, hogy orosz állampolgárságot kér Vlagyimir Putyintól. Miután azonban az orosz elnök is rájött arra, hogy ebből a helyzetből jól jöhet ki, felpörögtek az események, annyira, hogy pár héttel később Depardieu már az új útlevelét lobogtatta a fotósoknak.

Putyin állami vezetőnek kijáró tisztelettel és csinnadrattával fogadta a francia színészt, aki cserébe olyan levéllel állt elő, amelyért a Kreml stratégái valószínűleg a fél karjukat odaadták volna. "Imádom Oroszországot, az embereket, a történelmét, az íróit" - írta, és "nagy demokráciának" nevezte Oroszországot, "olyan országnak, ahol a miniszterelnök nem bánik szánalmas alakként egy állampolgárral" - utalt arra, hogy Jean-Marc Ayrault francia kormányfő "meglehetősen szánalmasnak" nevezte Depardieu pénzügyi indíttatású emigrálását. Hasonló lelkesedéssel jelentette ki, hogy "nagyon szereti" Putyin elnököt, "ez kölcsönös", és minderről beszélt saját elnökének, Francois Hollande-nak is.

Depardieu és az oroszok barátságát már megalapozta az a kulturális misszió, amelyet a francia filmek orosz szinkronizálásával vittek végbe Oroszországban, ennek köszönhetően ugyanis az orosz mozirajongók szemében istenekké nőtték ki magukat a francia színészek. Innen már egyenes út vezetett oda, hogy Depardieu arca a hirdetéseken - legyen szó ketchupról, konyhabútorról vagy bankról - megszokott látvány az orosz utcákon.

Forrás: AFP/RIA Novosti
Depardieu képe több hirdetésen is visszaköszön Oroszországban

A putyini propagandagépezet eddig főként hősies élethelyzetekben, adott esetben félmeztelenül, félreérthetetlen utalással az orosz elnök férfierejére mutogatta Putyint, aki azonban most Depardieu társaságának köszönhetően még egy kicsit csilloghat. A Kreml tényleg mindent kihozott a lehetőségből. Az orosz állami televízió Depardieu szinte minden lépését követte, különös tekintettel azokra a baráti ölelésekre és csevegésekre, amelyeket Szocsiban, a 2014-es téli olimpia helyszínén ejtett meg az orosz elnökkel, ahol vacsorán látták vendégül a francia színészt.

Depardieu oroszországi vendégszereplése nemcsak a közös fotókra adott remek alkalmat a Kremlnek, hanem arra is, hogy reklámozza az igencsak csábító egykulcsos, 13 százalékos adót, amelytől nemcsak azt remélik, hogy a vagyonos oroszok nagyobb hajlandóságot éreznek majd a jövedelmük bevallására, hanem azt is, hogy a kedvező adófeltételek miatt sok külföldi is Oroszországot választja majd. "Bizonyos értelemben csodálkoztunk is azon, miért nem akartak a külföldi személyiségek, sportolók, a szórakoztatóipar sztárjai orosz adóalanyokká válni" - vetette fel az orosz Népgazdasági és Állami Szolgálati Akadémia rektora, Vlagyimir Mau az Interfax hírügynökségnek.

Az már most biztos, hogy Depardieu egy másik francia ikon személyében rajongóra talált ezért a gesztusáért: a 77 éves Brigitte Bardot ugyanis jelezte, támogatja kollégáját a francia kormánnyal vívott csatájában. Sőt a híres állatvédőként is ismert színésznő maga is bedobta az orosz kártyát, és azzal fenyegetőzött, ő is Oroszországba emigrál, ha Franciaország nem kegyelmez két halálra ítélt öreg cirkuszi elefántnak. Az még nem világos, hogy Moszkva ezt a lehetőséget mennyire tudja majd kiaknázni.