Farkasrazziát rendeltek el Szibériában

Vágólapra másolva!
A meghétszereződött farkaspopuláció ellen csapatokba verődve mennek a vadászok. A farkasok emberre eddig nem voltak veszélyesek, de féltik a rénszarvasokat.
Vágólapra másolva!

Észak-kelet Oroszország Jakutföld nevű részén olyannyira elszaporodtak a farkasok, hogy csapatostul vadásznak rájuk - írja a BBC. A helyi hatóságok három hónapig tartó hajtóvadászatot hirdettek, amely során a legeredményesebb vadászok még prémiumot is kapnak.

Jakutföldön normál esetben 500 körüli farkaspopuláció él, számuk azonban mára 3500 körülire dagadt, ami a tudósok szerint a környező hegyvidékék mezőinek eljegesedésével magyarázható. A farkasok a jobb táplálékszerzési lehetőségek reményében vándoroltak Jakutföldre, ahol aktívan támadják az élővilágot, emberre azonban eddig még nem voltak veszélyesek.

A helyi mezőgazdasági minisztériumban viszont aggódnak, hogy a farkasok túlságosan megnyirbálják a helyi rénszarvas-populációt, ami anyagilag és a bioszféra szempontjából is kellemetlen lenne. Bár első körben három hónaposra hirdették meg a farkasvadász időszakot, a hatóságok közleménye szerint addig fogják űzni az állatokat, amíg számuk be nem áll a kívánatos szintre.