Összevonnák az ortodox karácsonyt az újévvel

Vágólapra másolva!
Egy orosz filozófus szerint semmi értelme annak, hogy az ortodox karácsony egy héttel az újév után van, mikor előtte kéne lennie, ezért összevonná a két ünnepet.
Vágólapra másolva!

Összevonná az ortodox karácsonyt az újévvel Andrej Kurajev, a moszkvai teológiai akadémia egyik professzora. Az újító elméleteiről és konfrontálódó nézeteiről ismert ortodox teológus, filozófus, publicista a LiveJournal internetes hírportálon vezetett blogjában felvetette: ha Krisztus születése január hetedikére esik, akkor az attól számított új év valójában miért veszi kezdetét egy héttel korábban?

Az ortodox egyházi filozófus javaslata szerint a karácsonyt és az újévet is január elsején kellene ünnepelni, vagy december 31-én a karácsonyt és január elsején az újévet. Arra hivatkozik, hogy az egyházi kánonok nem tiltják az ortodoxoknak, hogy más időpontra helyezzék a karácsony ünneplését. Szerinte csak a húsvét időpontját jelölik ki a kánonok.

Az orosz ortodox egyház a Julianus-naptár szerint, január hatodikán este ünnepli Krisztus születését és hetedikén a karácsonyt. A nyugati kereszténység az 1582. október 4-én életbe lépett Gergely-naptár szerint ünnepli a karácsonyt.

Oroszország több mint harmincezer ortodox templomában és kolostorában tartanak vasárnap éjféli szentmisét. Moszkvában az egyház főtemplomában, a Megváltó Krisztus-székesegyházban Kirill pátriárka, orosz ortodox egyházfő vezeti a késő este kezdődő liturgiát, amelyen a hagyományok szerint várhatóan részt vesznek az Oroszországi Föderáció vezetői is.