Megszűnt a bankkártyás fizetés a Vatikánban

Vágólapra másolva!
A Vatikán nem tudott időben felkészülni arra, hogy mindenben megfeleljen az EU pénzmosás elleni előírásainak, így most az odalátogató turisták mérgelődnek, mert az olasz központi bank megtiltott minden bankkártyás, hitelkártyás tranzakciót.
Vágólapra másolva!

Az olasz központi bank blokkolt minden bankkártyás és hitelkártyás tranzakciót a Vatikánban, mert a Szentszék nem tud megfelelni az EU pénzmosás elleni biztonsági előírásainak - írja a France24 hírügynökség. Az embereknek így készpénzzel kell fizetniük mindenhol, és nem lehet tudni, hogy meddig, számol be több olasz lap.

A Deutsche Bank Italia, amely 15 éve működteti az elektronikus fizetési rendszert a Vatikánban, azt közölte, hogy az olasz jegybank 2012. december 31-e után visszavonta az engedélyét.

A Corriere della Sera olasz lap azt írja, hogy a központi bank azért tette ezt, mert a Szentszék még nem felel meg teljes mértékben az EU pénzmosás elleni elveinek. Így az olasz bankoknak jelenleg nincs engedélyük arra, hogy a Vatikánban működjenek.

A Vatikán azt közölte, hogy minden erejével azon van, hogy megoldja azoknak az ezreknek a problémáját, akik múzeumokba szeretnének bejutni, de az olasz jegybank közleményére nem reagált a Szentszék.

Ez mindenesetre nem nyugtatja meg azokat a turistákat, akik csütörtökön kígyózó sorokat alkottak Vatikán terein.

A múlt nyáron a Vatikán is egy pénzügyi átvilágításon esett át, de rossz osztályzatokat kapott a bankjai és a pénzügyi felügyelete miatt.