Chávez egyre rosszabbul van

Vágólapra másolva!
Súlyos tüdőgyulladással küzd, és lehet, hogy lélegeztetőgépen is van Hugo Chávez venezuelai elnök, akinek a jövő héten részt kellene vennie saját beiktatási ceremóniáján.
Vágólapra másolva!

Továbbra is súlyos tüdőgyulladással és annak következményeivel küzd Hugo Chávez venezuelai államfő - jelentette be a BBC beszámolója szerint Ernesto Villegas venezuelai tájékoztatási miniszter. A BBC által idézett közlemény úgy fogalmaz, hogy légzési elégtelenség lépett fel Cháveznél, bár nem pontosítja, hogy ez mit takar, az AP hírügynökség kommentárja viszont arra a lehetőségre is utal, hogy Cháveznek jelenleg lélegeztetőgépre van szüksége.

Chávezt nemrég harmadszor is megválasztották államfőnek, a jövő héten, január 10-én lesz a beiktatási ceremónia, de a hírek alapján vajmi kevés az esélye annak, hogy Chávez megjelenik a beiktatáson. A caracasi kormányközlésekből továbbra sem derül ki, mit szándékoznak tenni Chávez hívei abban az esetben, ha az elnök állapota nem teszi lehetővé, hogy hazatérjen a jövő heti beiktatásra.

Az 58 éves elnököt egyébként december közepén megműtötték rákkal, immáron ez volt a negyedik műtétje 2011 óta, amióta felfedezték nála a betegséget. A legutóbbi műtét után rögtön megkapta a felső légúti fertőzést, ami lelassította felépülését.

A nemzetközi sajtó nem sokkal korábban arról is beszámolt, hogy hirtelen visszatért hazájába Nicolas Maduro Moros alelnök, aki az elmúlt napokban Havannában tartózkodott az államfő betegágyánál. Ezt a kommentárok még annak jeleként értékelték, hogy Chávez állapota javul.

A világ összeesküdött a venezuelai rendszer ellen, gyanítják

Villegas miniszter csütörtöki közleménye egyébként arra is figyelmezteti a lakosságot, hogy a nemzetközi sajtó - az ellenzék támogatásával - az elnök állapotának taglalásával pszichológiai háborút folytat, amelynek célja szerinte az ország stabilitásának megingatása és Chávez "forradalmának" lezárása. A miniszter szerint a "manipulációk" kiindulópontja az Egyesült Államok, ahol azt gondolják, hogy "eljött az ő idejük" egy "jobboldali támadás indítására".

Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő ezt Washingtonban egyértelműen cáfolta. Mint fogalmazott, nem létezik semmilyen, "az Egyesült Államokban gyártott megoldás" Venezuela részére.